Jurhelse
God jurhelse handler om å unngå at bakterier kommer inn i juret og skaper en infeksjon. Forebygging kan deles i tre; bekjemping av smittsomme bakterier, best mulig fjøsmiljø og å øke kyrnes motstandskraft.
Jurbetennelse (mastitt) er den sykdommen som rapporteres hyppigst hos melkekyr. Det er også den viktigste årsaken til antibiotikabruk i norske fjøs.
Sykdommen kan redusere dyrevelferden og forårsake store økonomiske tap i mange besetninger.
Jurbetennelse forårsakes nesten alltid av bakterier som kommer inn via spenekanalen, men det er mye du kan gjøre for å forebygge det.
Bekjemp smittsomme bakterier
Smittsomme mastittbakterier har evne til å etablere seg i juret og bli der over lang tid. Bakteriene spres fra ku til ku via liggebåser og melkeorganet.
TINEs forslag til å bekjempe mastitt kalles "Godt jur" og omfatter:
- Overvåking av celletall gjennom laktasjon
- Speneprøver av kyr med høye celletall
- Strategisk utrangering og selektiv sintidsbehandling i samarbeid med veterinær
Å følge "Godt jur" over tid holder forekomsten av smittsomme bakterier på et lavt nivå.
Gjør fjøsmiljøet best mulig
Fjøset er fullt av bakterier som kan forårsake mastitt. Bakteriene trives best i varmt og fuktig miljø, så noe av det viktigste en kan gjøre er å alltid ha tørre og rene liggebåser.
Husk også kalvingsbingen. Den må være tørr og ren, men aller viktigst: Den må brukes.
Øk kyrnes motstandskraft
Mastitt er vanligst i tiden rundt kalving. Stress er negativt. La kua få mest mulig ro. For resten av laktasjonen er riktig fôring, god kutrafikk og en ren og ryddig liggebås vesentlig.
Jurhelseboka
Jurhelseboka inneholder praktisk informasjon om hva som er viktig for å oppnå og opprettholde god jurhelse i norske besetninger.
Jurhelserapporter
Årsstatistikker over jurhelse (fra kukontrollen) og resultater fra Mastittlaboratoriet. Statistikkene var tidligere en del av årsrapport kukontrollen.
Jurhelserapport 2021
Jurhelserapport 2022
Jurhelserapport 2023