Bakteriologisk analyse av speneprøver
Det er avgjørende viktig for god jurhelsestyring og melkekvalitet at besetningen har oversikt over hvilke mastittbakterier som lager problemer.
Når bør du ta speneprøver?
For å ha god oversikt over mastittbakterier som gir forhøyet celletall og samtidig sørge for riktig bruk av antibiotika anbefales speneprøver:
-
Ved all antibiotikabehandling
-
Ved synlige symptomer
-
Før avsining av celletalskyr > 100.000
-
Før avsining av celletallsgeiter > 1.000.000
God hygiene ved prøveuttak er avgjørende for å unngå forurensing av melka. Analysen kan bare utføres på ukonservert melk.
Prøvekvalitet blir vurdert på alle prøver.
Se veileder for speneprøveuttak
Analyse av speneprøver tar minimum 2 døgn
Slik gjennomføres analysen av speneprøvene:
Resultat av analysen
De fleste prøver er ferdig analysert etter 2 døgn og resultatene blir overført til medlem.tine.no der de sammenstilles med øvrig informasjon om kua.
Resultatrapportering
Kuprøver: Resultat overføres til medlem.tine.no straks analysen er avsluttet.
Geiteprøver: Resultat overføres til medlem.tine.no straks analysen er avsluttet.