Tidligere i januar ble det kjent at det er for lite melk til å dekke etterspørselen i markedet i første kvartal. Som følge av dette måtte Norsk melkeråvare avkorte leveranser av melk til pulverproduksjon i januar med om lag 5 millioner liter melk. For TINEs del betyr det at vi må benytte oss av en mindre andel importert melkepulver for å være leveringsdyktig på yoghurt til kunder og forbrukere i en periode framover.
Vil fortsatt mangle melk
– Dette er en god løypemelding fra Norsk melkeråvare, samtidig som det ikke forandrer situasjonen vi har kommunisert tidligere. TINE må forholde seg til et marked som allerede er i ubalanse etter forsyningsutfordringene i 2023. Så selv om Norsk melkeråvare nå trapper opp sine leveranser, er det fortsatt for lite for å dekke TINEs etterslep og den økte etterspørselen i markedet, sier konserndirektør i TINE Forsyning, Christian Granlund.
Vanligvis bygges det nemlig reguleringslager av både ost og pulver i første halvår, for forbruk i andre halvår. Dette gjøres fordi det produseres mindre melk om sommeren enn om vinteren.
– Vi skal være leveringsdyktige i markedet også fremover, derfor bygger vi et lager av ost. Det betyr at vi vil, som tidligere kommunisert, bruke importert melkepulver i forbindelse med yoghurtproduksjon i en periode fremover, avslutter Granlund.
Skal vurdere forholdstallet i februar
Siden det fortsatt er usikkerhet knytta til tilgangen på norsk melk til pulverproduksjonen fremover vil Norsk melkeråvare vurdere å anbefale økte melkekvoter.
– Vi har allerede satt inn en rekke tiltak, så vil vi vurdere om det er behov for å anbefale en økning i forholdstallet med siste oppdaterte prognoser i midten av februar, sier Johnny Ødegård, leder for Norsk melkeråvare. Han understreker at det er viktig med nye tilførsel- og behovsprognoser før de kommer med en slik anbefaling.
– Vi skal treffe på behovet med størst mulig sikkerhet. Både for å unngå at vi får for lite, men også for å slippe en situasjon med for mye melk i andre enden. Det ville koste det norske melkebonden dyrt, avslutter Ødegård.
Det er Landbruks- og Matdepartementet som fastsetter endelig forholdstall for melkekvoter i samråd med Norges Bondelag og Norsk Bonde og småbrukarlag.