Hopp til innholdet

Metanhemmere

Innen 2030 skal landbruksnæringa redusere klimagassutslippene med 5 millioner tonn CO2. MetanHUB er ett av prosjektene landbruket må lykkes med for å nå målet. Kjos gård på Jessheim og deres 55 kuer er først ut i det innovative forskningsprosjektet. Her får kuene et fôrtilskudd, som gjør at de raper mindre av klimagassen metan. Nå deltar også flere melkegårder i forskningsprosjektet.

– Dette er landbrukets mest ambisiøse prosjekt noensinne og representerer fremtidens matproduksjon. Internasjonal forskning viser til en reduksjon på 25-50 prosent, men vi er helt avhengig av å teste dette i stor skala sammen med norsk fôr, under norske driftsforhold før vi kan konkludere. Derfor har TINE forsket på ulike metanhemmere i mange år allerede, og i 2022 gjorde vi et forsøk hvor resultatet var en utslippsreduksjon på 15 prosent. Det er lovende resultater å bygge videre på, sier forsker og prosjektleder i TINE, Eirik Selmer-Olsen.  

Se filmen hvor professor Harald Volden forklarer hvordan metanhemmere fungerer

Spørsmål og svar om metanhemmere

Det er forsket på metanhemmere i lang tid over store deler av verden. Likevel er det nytt for mange. Her svarer vi på spørsmålene som har dukket opp.

Ønsker du å delta i forskningsprosjektet?

I 2024 er målet å teste ut metanhemmere hos 100 TINE-produsenter. Er du en av de som ønsker å være blant de 100?