Hopp til innholdet

NorFor justerer fordøyelsesmodellen for Jersey

Publisert:

Fordøyelsesmodellen for Jersey melkekyr i NorFor har blitt endret. Fordøyeligheten av fôrrasjonen til Jersey-kyr er nå mer lik fordøyeligheten i Holstein-kyr. Tidligere kunne man ofte oppleve at optimering av rasjoner til Jersey-kyr var begrenset av proteinbalanse i vom (PBV), at det var overskudd av omsettelig protein (AAT), og lavt innhold av råprotein.

I den endrede fordøyelsesmodellen er fôropptakskapasiteten redusert noe som følge av at passasjehastigheten for næringsstoffer gjennom vomma er lavere sammenlignet med tidligere. Også effektiviteten i mikrobiell proteinsyntese har økt med cirka 4 %-enheter.

Brukere som optimerer rasjoner til Jersey-kyr vil oppleve et noe lavere beregnet tørrstoffopptak, opptil 1 kg tørrstoff (TS) per ku (Figur 1). Det vil også bli enklere å oppfylle enkelte krav til rasjonen, som f.eks. minimumskrav til PBV, og å holde seg under maksimum vombelastning på 0,6.

Figur 1: Sammenligning av optimert fôrrasjon før og etter oppdatering av NorFor

NorFor inkluderer effekt av metanhemmende tilsetninger

Etter NorFors oppdatering 3. mai 2023 vil det bli mulig å beregne effekter av de metanhemmende tilsetningsstoffene Boaver® (med 3-NOP som virkestoff) og SilvAir® (med nitrat som virkestoff) på metanproduksjonen fra lakterende kyr. Effekten er for begge tilsetningsstoffene kalkulert som en %-vis reduksjon i forhold til metanproduksjonen beregnet med NorFors grunnleggende metanligninger. Denne funksjonaliteten vil fra nå finnes i fôrmiddeltabellen (FST) versjon 2.10, og i fôrrasjonskalkulatoren (FRC) versjon 2.15, og være tilgjengelig for alle brukere av NorFor.

Boaver10® inneholder 10 % av den virkestoffet 3-NOP som hemmer enzymer i metanogener (metanproduserende bakterier) som danner metan i vomma. 3-NOP brytes ned i vomma i løpet av noen timer og må derfor tilføres kontinuerlig for å opprettholde den metanhemmende effekten. Boaver® ble godkjent i EU som metanhemmende fôrtilsetning til melkekyr i 2022. Det reduserer metanproduksjonen med 20-40 % avhengig av dose (Figur 2) og grovfôrtype. De høyeste effektene sees i rasjoner med maissurfôr og høy dosering. Høy andel NDF fra grovfôr i rasjonen demper virkningen og dette er hensyntatt i NorFors nye metanligninger (Figur 3).

Siden doseringen er svært lav, bør Boaver® tilsettes enten i kraftfôr eller mineralblandinger. I tilfeller der Boaver® er/blir tilsatt i kraftfôr eller mineralblandinger vil det ikke være behov for å selv registrere bruk av metanhemmer siden det da allerede vil være «inkludert» i fôrmidlet.

SilvAir® inneholder nitrat (NO3) som virker som en alternativ elektronakseptor som «stjeler» elektroner fra metanproduserende bakterier i vomma. Den metanreduserende effekten av nitrat øker med økt dosering og i NorFors ligninger oppnås maksimal effekt ved en dose på 25 g NO3 per kg TS (Figur 4). Høyere doser kan brukes, men da med økt risiko for at nitrat omdannes til nitritt. Nitritt kan tas opp gjennom vomveggen og hemme transporten av oksygen i blodet.

Figur 2. Tri-nitrooxypropanol (3-NOP) er virkestoffet som reduserer enterisk metan fra melkekyr. Diagrammet viser et eksempel i en rasjon med 200 gram NDF fra grovfôr per kg TS og varierende dose 3-NOP. I en typisk norsk fôrrasjon vil NDF fra grovfôr ofte være høyere enn 200 g/kg TS, som resulterer i en noe dårligere effekt enn figuren viser.
Figur 3. Tri-nitrooxypropanol (3-NOP) er virkestoffet som reduserer enterisk metan fra melkekyr, men effekten reduseres av grovfôr-NDF. Diagrammet viser effektreduksjonen av 3-NOP når grovfôr-NDF per kg TS i rasjonen øker og konsentrasjonen av 3-NOP er konstant på 60 mg/kg TS.
Figur 4. Nitrat er virkestoffet som reduserer enterisk metan fra melkekyr. Diagrammet viser hvordan NorFor kalkulerer den reduserende effekten av nitrat i rasjonen.