Hopp til innholdet

Ta prøver av grovfôret nå

Publisert:
av Erik Brodshaug Fagspesialist Fôring
Omriss av en person
av Erik Brodshaug
Fagspesialist Fôring

Grovfôravlingen og kvaliteten ser ut til å bli god mange steder i landet etter en varm og våt sommer. Det rapporteres om gode avlinger og mange steder gode innhøstingsforhold, mens kanskje spesielt Trøndelag hadde våte forhold for 1. slåtten. Fortsatt er det mye som ikke er høsta, og det ser ut som grasveksten fortsatt er god.

Samtidig er melkeunderskuddet vi opplevde i 2024 nå utlignet. En stor takk til alle som har bidratt med mer melk enn de i utgangspunktet hadde planlagt for.

Tiden er nå også inne for å løfte blikket framover med et sannsynlig lavere forholdstall for 2026. Tilpasninger av besetningen og optimal utnyttelse av dyr, kvote og ikke minst fôr der ressursene på gården må forvaltes med større presisjon enn noen gang. Om det ikke har vært viktig før, vil grovfôret spille en enda større rolle i kommende fôringssesong.

Hvorfor grovfôrprøver?

Grovfôrprøve er en analyse, for å kartlegge næringsverdien grovfôret har for drøvtyggerne våre. Prøvene gir svar på innholdet av blant annet tørrstoff, fordøyelighet, protein, fiber og energiverdi. Det kan også bestilles prøver for å bestemme gjæringskvalitet, hygienisk kvalitet eller for å bestemme mineral-/vitaminimnnhold. Dette er avgjørende informasjon for å kunne sette sammen rasjoner som møter dyrenes behov best mulig, uten unødvendig over- eller underfôring.

Det er enkelt å tenke at man burde endret litt på kraftfôrforbruket. Kanskje bytte ut en god del av det med en rimeligere kraftfôrtype med mer norsk korn? Men å gjøre det i praksis er ikke alltid like lett. Nytt kraftfôr må bestilles, kraftfôrtabeller endres, og fôringsrutiner legges om. Det uten at produksjonen påvirkes negativt.

Da er det viktig å skaffe seg et best mulig beslutningsgrunnlag før man handler.

Mye og godt grovfôr?

2025 har bydd på gode vekstforhold flere steder i landet, noe som har gitt mange langt mer og kanskje også bedre grovfôr for kommende sesong.

I en slik situasjon er det ekstra viktig å vite akkurat hva slags grovfôr du har på lager, slik at du kan tilpasse fôringen etter besetningens behov og utnytte ressursene best mulig.

Fordeler ved å ta grovfôrprøver nå

  • Få oversikt over kvaliteten på hele grovfôrlageret slik at du kan disponere grovfôret ut fra kvalitet og behov best mulig gjennom vinteren
  • Presis fôring: Med ferske analyser kan du sette opp en fôrplan som gir kyrne akkurat det de trenger for å yte godt uten å sløse med ressursene.
  • Bedre økonomi: Unngå å bruke dyrt kraftfôr unødvendig, eller å la næringsrikt grovfôr gå til spille.
  • Bedre helse og velferd for dyra: Korrekt balanserte rasjoner gir mindre risiko for helseproblemer, bedre fruktbarhet og mer holdbare kyr.
  • Miljøgevinst: Mindre overfôring betyr mindre utslipp av nitrogen og fosfor til miljøet.

Hvordan ta gode grovfôrprøver?

For å få representative prøver bør du ta ut små delprøver fra flere steder i plansiloen, tårnsiloen eller rundballene. Disse blandes godt sammen før du tar ut representativ prøve. Det er viktig at prøvene tas på riktig måte for å unngå feil i resultatene. Følg gjerne anbefalingene fra rådgivningstjenesten eller laboratoriet du bruker.

Det anbefales å ta prøver så tidlig som mulig etter at fôret er ferdig konservert (5-6 uker), slik at du har svarene klare før du begynner å bruke fôret. Del gjerne prøveresultatene med fôringsrådgiveren din og sett opp en detaljert fôrplan tilpasset grovfôrkvaliteten, besetningen og produksjonsmålet ditt.

Kartlegge lagerbeholdningen

For å få god sikkerhet for resultatene og samtidig et godt bilde av ulike slåtter fra ulike skifter vil det være nødvendig å ta ut en god del prøver. I Eana som nå alle melkeprodusenter kan bruke er det utviklet en egen funksjon hvor du kan få hjelp med å vurdere og sortere prøveresultatene. Verktøyet egner seg også godt for å sette sammen ulike grovfôrpartier som kan utfylle hverandre og gi stabil grovfôrkvalitet over tid. Vomma og mikrobene som lever der liker ikke plutselige fôrskifter. Det å kunne blande bløtt med noe tørrere fôr og veldig proteinrikt fôr med noe med mer moderat proteininnhold og kanskje noe mer fiberrikt grovfôr er enklere når man kjenner næringsinnholdet i de ulike grovfôrpartiene.

Resultater grovfôrprøver

Hva gjør du med resultatene?

Når analysesvaret kommer, får du detaljerte tall på næringsinnholdet i fôret ditt. Dette gir deg grunnlaget for å:

  • Justere kraftfôrmengden tilpasset grovfôrets energi- og proteinverdi.
  • Planlegge fôrbytter og overgang mellom ulike grovfôrpartier, så unngår produksjonsfall eller helseproblemer.
  • Bestemme hvilke partier som egner seg best til høgtytende kyr, ungdyr, sinkyr eller andre dyregrupper på gården.
  • Vurdere behovet for tilskuddsfôr, vitaminer eller mineraler

Oppsummert

Å ta ut grovfôrprøver er en rimelig investering som kan gi stor gevinst – både for økonomien på gården og for dyrenes helse og produksjon. I år som i år hvor grovfôravlingene er gode, men melkekvotene mest sannsynlig blir mindre, er det ekstra viktig å vite hva du har å rutte med. Med gode fôranalyser kan du planlegge smartere, tilpasse produksjonen og sikre at ressursene utnyttes best mulig i en tid der marginene kan bli trangere.

Nå er tiden inne for å hente fram prøvetakingsutstyret, sende inn grovfôret til analyse, og sikre at du og dine dyr får mest mulig ut av årets avling

Grovfôrprøvene kan nå sendes med tankbilen til TINE sitt laboratorium i Molde for analyse. Mer informasjon om dette finner du på TINE Grovfôranalyser | TINE Medlem der det og er en egen link til bestilling av QR-koder.

Uttak av grovfôrprøver kan du få en rådgiver til å gjøre eller du kan enkelt gjøre det selv, men det er da en fordel å bruke et grovfôrbor. Et slikt bor kan du bestille Bestill Bondeboren her! – VITALLIC

Grovfôrprøver bøtte og beger
Grasprøver i to olabeger i blå skinne