Hopp til innholdet

Slik unngår du Bacillus cereus i sommermelka

Publisert:

Sommer og beitetid kan bety utfordringer med aerobe sporer i melka. Vi snakker spesielt om bakterien Bacillus cereus som skaper trøbbel for konsummelka på meieriet og for deg som bonde. Ikke la sporene forurense melka i beitesesongen. Her er noen praktiske tips for å unngå bakterien.

Bacillus cereus er en bakterie som finnes naturlig i jord og vann, og trenger luft for å vokse. Spesielt skjer dette når det er fuktige forhold, men selv ved tørke, kan jur og spener forurenses. Aerobe sporer kan også tilføres ved dårlig vask av gårdstank og melkeanlegg fordi bakteriern trives godt og hefter lett til belegg og biofilm i melkeanlegget. 

God hygiene i alle ledd blir derfor spesielt viktig i sommermånedene når kua er på beite. 

Fire tips for å unngå aerobe sporer i melk 

  • Reduser smitterisikoen ved tørre drivningsveier til og fra beitet. Det beste er et fast og/eller godt drenert underlag.  Samme krav må stilles til vann- og fôrstasjoner på beitet, med målet om å unngå at jur og spener tilgrises med jord. 
  • Grundig rengjøring av jur og spener før melking. Minimum en klut pr. ku. Bruk flere kluter hvis jur og spener er spesielt tilgriset. Bruk dobbelvask på robot hvis behov.
  • Sjekk gårdstanken når den er tom og nyvasket for synlig belegg. Sørg for godt lys, helst UV lys. 
  • Sjekk at vask av melkerobot, melkeutstyr og gårdstank er optimal med tanke på de fire grunnpilarene for riktig vask:
    • Tid
    • Temperatur
    • Riktig vaskemiddeldosering.
    • Vanntrykk/vaskeflow. Er det tilstrekkelig varmtvannskapasitet, blir vaskemiddel dosert som anbefalt, er vanntrykket og vaskeflowen god, vaskes det lenge nok ved riktig temperatur?

Vask av Melkerobot/melkeutstyr 

Formålet med vask er å fjerne rester av organisk materiale som kan danne grobunn for belegg og bakterievekst. Kravet til vaskeprosessen er at alle overflater skal være synlig rene og uten belegg. Rester av rengjørings- og desinfeksjonsmidler skal være skylt ut etter vask og antallet av levende bakterier i anlegget skal være så lavt som mulig. Vaskeprosessen påvirkes av: 

  • Den kjemiske sammensetning av rengjøringsmiddelet
  • Vasketemperaturen 
  • Den mekaniske effekt (flowhastighet på vaskevannet) 
  • Tiden 
  • Tilstrekkelig med varmt vann. 

Melkerobot/Melkeanlegget og gårdstanken er ren, når det ikke er synlige belegg og bakterieanalysene er lave. Alle rester av vaske- og desinfeksjonsmidler skal være skylt ut. 

Er du i tvil eller har flere spørsmål omkring aerobe sporer og/eller vask, anbefales det at du tar kontakt med Melkekvalitet og Service, medlemstlf 51371500, tastevalg 4(TINE Melkekvalitet)

Les mer om sporer i melk