Hopp til innholdet
Laster...

Podkast - SmartCalfCare og forholdet mellom ku og kalv

Publisert:

Forholdet mellom ku og kalv blir ofte et tema når dyrevelferd diskuteres. Hva er best for kua og kalven? Hva sier forskningen om dette? Hør siste podkastepisode fra TINE.

I denne episoden møter vi Julie Føske Johnsen, forsker ved NMBU/Veterinærinstituttet, Stine Grønmo Kischel, spesialrådgiver dyrevelferd i TINE, og melkebonde Einar Kiserud. 

Julie og Stine jobber med Smart Calf Care - en løsning for å styre samvær mellom ku og kalv via binger med smart port, fleksible grinder og melke- og kraftfôrautomatEinar har gjort sine egne forsøk på å la kalven gå sammen med kua. Sammen snakker de om forskningen, de praktiske løsningene og ikke minst fordeler og ulemper ved å la ku og kalv gå sammen. 

SmartCalfCare

SmartCalfCare er en løsning for å styre samvær mellom ku og kalv via binger med smartport, fleksible grinder og melke- og kraftfôrautomatKuas adgang til kalvebingen styres viaen app og en transponder i kuas øremerke. 

I stedet for å slippe kalven inn i kufjøset, tester forskerne i prosjektet et nytt, fleksibelt system for eksisterende løsdriftsfjøs og nybygg. Bonden kan dermed styre at for eksempel en ung kalv kan få besøk av mor flere ganger daglig, mens en eldre kalv kun får besøk etter kveldsmelking. Etter besøket går kua ut til flokken sin igjen. Hver kalv får individuell tilgang på kraftfôr og melk, slik at kalven lærer å ta til seg næring på egenhånd.  

SmartCalfCare bingen består også av et fellesareal der ku og kalv kan møtes for å die og å være sammen. I kalvegjemmet har kalven fri tilgang på melk, kraftfôr, grovfôr og vann. Kalvebingen har også en enveis utgangsport for kua og eget kalvegjemme, hvor fôr og vann til kalven er plassert. 

Tanken bak prosjektet er at kua skal besøke kalven i et område som er tilpasset kalvens behov til god hygiene og samvær med andre kalver.  

Se innslag om SmartCalfCare på Østlandssendingen her

Trenger mer kunnskap og informasjon 

TINEs deltager i forskningsprosjektet er Stine Grønmo Kischel,spesialrådgiver på dyrevelferd i TINE -Vi ser både fordeler og ulemper med å ha ku og kalv sammen i samme miljø, og derfor ønsker vi nå å utvikle ett konsept som tar hensyn til flere av utfordringene. Vi ønsker jo å skaffe oss mer kunnskap og informasjon om hvordan man kan realisere en slik løsning, hva kostnadene vil være og hvordan dette vil påvirke produksjon, helse, atferd og dyrevelferd. Vi er veldig spente på resultatene vi får når forsøket er over sommeren 2020), sier hun. 

Les mer om saken her

Om prosjektet 

I prosjektet skal en pilotversjon av bingeløsningen testes ut Senter for Husdyrforskning (NMBU). Prosjektet ledes av Veterinærinstituttet og er et samarbeid mellom TINE, Felleskjøpet Agri, NMBU Senter for husdyrforskning, Maurstad Holding og DeLaval samt forskningsmiljøet (Norsk Senter for økologisk landbruk, NMBU og Veterinærinstituttet). 
 
SmartCalfCare er støttet av midler fra Forskningsrådet samt egeninnsats fra næringspartnerene. 

Laster...
Laster...