Hopp til innholdet

Fôringsliggebåser: en av løsningene til løsdriftskravet?

Publisert:
av Stine Grønmo Kischel Spesialrådgiver Dyrevelferd av Randi Therese Garmo Spesialrådgiver/ veterinær TINE Rådgiving
Omriss av en person
av Stine Grønmo Kischel
Spesialrådgiver Dyrevelferd
Omriss av en person
av Randi Therese Garmo
Spesialrådgiver/ veterinær TINE Rådgiving

Løsdriftskravet kommer stadig nærmere, og om ti år må alle norske fjøs tilpasses løsdrift. Å bygge helt nye fjøs kan bli dyrt. Heldigvis finnes det alternativer som er både kostnadseffektive og enklere å gjennomføre. Ett slikt alternativ er fjøs med fôringsliggebåser.

Hva er egentlig fôringsliggebåser?

Kort fortalt er fôringsliggebåser liggeplasser som også brukes som fôringsplasser. Tenk på et båsfjøs uten at kyrne bindes – en slags hybridløsning som gir rom for fleksibilitet. Det er både plassbesparende og mulig å tilpasse eksisterende fjøs, noe som betyr at bønder kan slippe å bygge nytt.

Pilotprosjektet – hva gjorde vi?

I et pilotprosjekt undersøkte vi 8 fôringsliggebås-fjøs og sammenlignet dem med tradisjonelle løsdriftsfjøs. Vi brukte Welfare-Quality®-protokollen, som er en anerkjent metode for å vurdere dyrevelferd. Ved å observere kyrnes atferd og helse over en hel dag, fikk vi et klart bilde av hvordan dyrene har det i disse fjøsene.

Tabell 1: Resultater for Fôringsliggebås-prosjektet med Kutrivsel-prosjektet som referanse

Tabell foringsliggebås

Tabellen viser at alle fôringsliggebås-fjøsene oppnådde kategori "B. God", akkurat som de fleste tradisjonelle løsdriftsfjøsene fra Kutrivsel-prosjektet. Ingen av fjøsene kom opp i toppkategorien "A. Utmerket", men dette er en ekstremt vanskelig standard å oppnå.

Hva fant vi?

På de fleste kriteriene scoret fôringsliggebås-fjøsene like godt eller bedre enn de tradisjonelle løsdriftsfjøsene fra Kutrivsel-prosjektet. Imidlertid var det flere kyr med hårløse områder og møkk på pipa, jur og lår. Hårløse områder på hasene er faktisk et kjent problem i norske fjøs. I de 155 besetningene som ble besøkt i Kutrivsel-prosjektet, var det ingen som var helt fri for hudproblemer. Dette kan skyldes at liggeunderlagene, som ofte er madrasser, kanskje er for harde eller har for skarp flis. Det er noe vi skal undersøke nærmere.

Praktiske tips for ombygging

Hvis du vurderer å bygge om til fôringsliggebåser, er det noen ting du må tenke på for å sikre god dyrevelferd:

  • Nok plasser: Det må være minst én fôringsliggebås per ku, helst med litt underbelegg, slik at kyrne har frihet til å velge.
  • Liggeplassens størrelse: Kyr er ofte større enn før, så det er viktig at liggebåsene er romslige nok til at kyrne får en naturlig reise- og liggebevegelse, ikke kollidere i innredningen og har plass til hele kroppen.
  • Takhøyde: Når kyrne ikke er bundet er de mer aktive. Sørg for tilstrekkelig takhøyde slik at de ikke stanger hodet ved brunst eller annen aktivitet.
  • Bredde på gangarealer: Gangene bør være brede nok til at kyr kan passere hverandre uten konflikt.
  • Riktig fôr og -tildeling: Det bør være nok fôr av jevn kvalitet langs hele fôrbrettet, for å unngå knuffing og uro.
  • Plassering av drikkekar: Drikkekarene bør plasseres slik at de ikke skaper trafikkproblemer i fjøset.
  • Andre dyregrupper: Bygges fjøset om må det også tas hensyn til sinkyr, kalver, ungdyr og evt okser. Har de en plass i det ombygde fjøset?
  • Røkterfaktor: I studien opplevde vi det som at produsentene bruker mer tid på å skrape møkk og fôrsøl i liggebåsene, sammenlignet med i andre løsdriftsfjøs. Flere rapporterte om at kuttelengden hadde stor effekt på fôrsøl.

Konklusjon

Selv om vi bare testet fôringsliggebåser på åtte gårder, er resultatene lovende. Disse fjøsene kan være en kostnadseffektiv og praktisk løsning for bønder som vil tilpasse seg løsdriftskravet uten å måtte bygge helt nytt.

Vil du vite mer?

Løsninger med fôringsliggebåser i løsdriftsfjøs kan planlegges med uendelige små og store forskjeller. De kan planlegges med tradisjonell melking på bås/fanghekk, melking i melkestall eller melkerobot. Plasseringen av melkeløsning kan også variere mye. I denne rapporten (fra s. 65 beskrives løsningen og prinsippskisser presenteres): Full rapport

Les også mer om resultatene i Buskap

Annen sak om fôringsliggebås-fjøs i Buskap

Foringsliggebås foto Stine Grønmo Kischel
Foto: Stine Grønmo Kischel