Hopp til innholdet

TINE tilbyr grovfôranalyser til kjøtt-, ammeku- og saueprodusenter

Publisert:

TINE har solgt over 15.000 grovfôranalyser til landets melkeprodusenter, og tilbyr nå tjenesten også til deg som er kjøtt-, ammeku- eller saueprodusent. Når du kjenner grovfôret ditt bedre, er det enklere å sikre gode produksjonsresultater.

Det finnes i dag et varierende tilbud av grovfôranalysetjenester. Men det tas for få prøver. Det har vært vanlig praksis å lage representative prøver ved å blande flere prøveuttak. Dette fungerer ikke optimalt i utfôringen da vi erfarer at variasjonen ofte er stor mellom skifter, og innad på selve skiftet.

For å få økt omfanget av foranalyser, har vi utviklet vår metode med bakgrunn i at vi ønsker raskt svar, rimelige analyser, enkel logistikk og ikke minst mulighet til å bruke informasjonen direkte i verdikjeden. Analysene kan brukes sammen med fortløpende avlingsregistreringer for god arealutnyttelse, og for å måle fôreffektivitet i melk og kjøttproduksjon.

Hvorfor bør jeg som driver med kjøttproduksjon analysere grovfôrprøver?

  • Grovfôrkvalitet betyr like mye i kjøttproduksjon som i melkeproduksjon
  • Grovfôrkvalitet og mengde grovfôr bestemmer behovet for å kjøpe kraftfôr
  • Grovforkvalitet betyr mye for valg av kraftfôrtype
  • Grovfôrkvalitet kan utgjøre 30 øre på kraftfôrprisen mellom ulike kraftfôrtyper

Eksempel framfôring okse:

  • Surfôr med høy fordøyelighet (OMD 77 %) krever 10-15 % kraftfôr (TS-basis)
  • Middels surfôr (OMD 72 %) vil kreve over 40 % kraftfôr
  • Surfôr med lav fordøyelighet (OMD 68 %) vil kreve 70 % kraftfôr i rasjonen for å opprettholde samme tilvekst
  • Så ulik grovfôrkvalitet vil kreve totalt forskjellig kraftfôr med stor prisforskjell

 

Forskjell mellom grovfôrkvaliteter

Hvorfor bør jeg som driver med ammeku analysere eget grovfôr?

  • Grovfôrkvalitet er viktig for at ikke ammekyrne skal bli feite i løpet av den lange tørrperioden
  • Grovfôrkvalitet har betydning for tilskuddsfôring med protein, vitaminer og mineraler spesielt til påsettkviger
  • Grovfôrkvalitet er viktig for at kalvingssesongen skal bli bra
  • Grovfôrkvalitet ved kalving styrer i stor grad melkeproduksjonen og dermed også tilveksten på ammekalven
  • Grovfôrkvalitet bestemmer kraftfôrbehovet og kraftfôrtype etter kalving
  • Grovfôrkvalitet viktig for at ammekyrne skal komme tidlig i brunst og ta seg med ny kalv

Eksempel: Ei voksen ammeku veier 650 kg og melker 15 kg mjølk

  • Energibehov på 12-13 Fem/dag
  • Proteinbehov på 1.000-1.200 gram AAT/dag

Dersom grovfôr med høy fordøyelighet og proteinverdi (OMD>75) kan de oppnå høy produksjon selv uten kraftfôr. Er fordøyeligheten derimot under 86 må den samme kua ha et par kilo kraftfôr om dagen for å holde produksjonen.

Grovfôrprøver og fôrdisponering

  • Grovfôrprøver er et effektivt hjelpemiddel for å skaffe god oversikt over grovfôrlageret
  • Grovfôrprøver gir deg lang bedre oversikt enn bare å telle rundballer
  • Grovfôrprøver hjelper deg å sortere i hvilke partier som bør brukes til ulike dyregrupper i besetningen
  • Grovfôrprøver gir nyttig informasjon om grovfôrstrategien har fungert som planlagt
  • Grovfôrprøver kan fortelle om du har gjødsla riktig i forhold til avlingsnivå

Kort oppsummert vil det bli langt enklere å drive langsiktig fôrplanlegging for å sikre gode produksjonsresultater i en marginal produksjon dersom du kjenner grovfôret ditt bedre.

Vi har mye godt kraftfôr her i Norge for alle formål, hvor fordøyeligheten av grovfôret, proteininnholdet og ikke minst tilgjengelig grovfôrmengde har betydning for hvilken type du bør velge i ulike faser av produksjonen for at rasjonen skal bli så balansert som mulig.

Fôringa er den desidert største utgiftsposten i kjøttproduksjonen så det betyr mye for totaløkonomien. I tillegg spiller riktig og balansert fôring en helt avgjørende rolle for å oppnå effektiv og bærekraftig kjøttproduksjon basert på kortreiste norske fôrressurser.

Prøver av høy og høyensilasje omfattes ikke av ordningen.

Det å kjenne grovfôret sitt bedre er den beste start!

Grovfôranalyser – hvordan gjør jeg det?

Du bestiller en pakke med 16 fôrprøver hos TINE på telefon 51371500  eller klikk her for å bestille. Du får tilbake et ark med 16 QR-koder som du bruker ved innsendelse av prøven. Prøven sendes med posten og svarene kommer direkte inn i  Eana Skifte. Der kan du også koble prøven til skifte og slått.

Hva koster det?

For å bruke tjenesten trenger du både QR-koder for å sende inn analysene og Eana Skifte for å se resultatene. Pakkepris for 16 fôrprøver og ett års abonnement på Eana Skifte er 6000 kroner. Det betyr 375 kroner per fôrprøve, og langt lavere enn dagens alternativer.

Er du TINE-produsent? Slik sender du inn fôrprøver

Du kan se en detaljert steg for steg-veileder ved å klikke her.

Bestilling av etiketter med QR-koder gjør du her.

PS: Vanlig innlogging (via Landbrukets Dataflyt ) – Ved problemer ring TINE Medlemssenter på telefon 51371500

Septemberkampanje - vinn premie til en verdi av kr. 6000,-

I en felles kampanje som varer fram til 1. oktober, kan du være med i trekningen av 16 fôrprøver fra TINE 1 års abonnement på Eana Skifte til en verdi av kr. 6000,-. Vi trekker hele 40 vinnere!

Kampanjen #sammenforbonden er et samarbeid mellom TINE, Mimiro, Nortura, TYR og Felleskjøpet Agri. Alt du trenger å gjøre for å delta i kampanjen, er å registrere deg og dine skifter i Eana Skifte innen 1. oktober.

Registrer deg og dine skifter her - bli med i trekningen

Hvorfor EANA SKIFTE?

  • Rimeligere fôrprøver for melk-, ammeku-, storfekjøtt- og saueprodusenter
  • Bedre oversikt over lagerbeholdning og kvalitet
  • Knytt fôrprøvene direkte til skifte og slått
  • Få beregnet slåttetidspunkt basert på fôrprøver og varmesum

Hva hvis jeg ikke vinner?

Eana Skifte har 60 dagers gratis prøvetid. Etter prøvetiden går du automatisk over til et abonnement med en årspris på 2000 kroner. Hvis du ikke ønsker å bruke Eana Skifte, så kan du sende en e-post til support@mimiro.no og si at du ønsker å si opp tjenesten.