Hopp til innholdet

Sliter du psykisk- be om hjelp i tide

Publisert:

NRK fortalte i helga ei gripende historie om melkebonden Kåre Skogstad i Valdres. I 2019 maktet han ikke lenger å stelle dyra sine. Dyretragedien var et faktum.

Les reportasjen i NRK
 
Han er tydelig på hvor viktig det er at folk som sliter psykisk, ber om hjelp tidsnok. For det er mange rundt som gjerne vil hjelpe, men da må de vite. Samtidig ber han om at de som er i nettverket rundt bonden må bli flinkere til å se etter signaler på om folk sliter.

Godt bondevett

Halvparten av befolkningen vil i løpet av livet gå gjennom perioder der den psykiske helsa utfordres. Landbruket skiller seg ikke fra resten av samfunnet her. Gjennom nettsida GodtBondevett har organisasjonene i landbruket gått sammen og tatt grep for å øke bevisstheten og kunnskapen i næringa om temaet psykisk helse. Et viktig budskap på nettsidene er at vi som bønder har et nettverk rundt oss. 

Gir praktiske råd for en bedre hverdag

På nettsiden finner du intervjuer med personer som forteller om ulike sider ved psykisk helse. Og ikke minst finner du tips og råd om grep som kan gjøre en forskjell i hverdagen? Hva gjør jeg dersom jeg kjenner noen som sliter? Hvilke ressurser finnes i hjelpeapparatet? 

Noen å snakke med

Uansett, hvis du kjenner at ting blir for stort – vær så snill å ta kontakt med noen som kan hjelpe. For det finnes mange.

Landbrukets HMS tjeneste og tilbud om krisebistand. Trykk her for å lese mer

Mental Helse  har en døgnåpen og gratis telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Alle som vil snakke kan ta kontakt. Du kan være anonym. Telefonnummer til hjelpetelefonen: 116 123.

Også Kirkens SOS tilbyr kontakt gjennom sin døgnåpne krisetelefon. Alle, uansett religiøst syn, kan ta kontakt. Alle er sikret full anonymitet. Telefonnummer: 22 40 00 40

Relatert innhold:

https://medlem.tine.no/fag-og-forskning/bonden-viktigast-om-dyra-skal-ha-det-bra