Hopp til innholdet

Lykkes med grovfôrkvaliteten på Vestlandet

Publisert:

TINE Rådgiving på Vestlandet har lenge gitt råd til melkeprodusenter med mål om forbedre grovfôkvaliteten. Melkeprodusent Ivar Børge Seljeset en av mange deltagere i TINEs Grovfôrprogram. Les om hans erfaring med programmet og hvilke grep han har gjort i grovfôrproduksjonen på gården i Hornindal i Volda kommune.

Vi har tatt en prat med Ivar, melkeprodusent og lokallagsleder i Bondelaget om hans erfaringer som flerårig deltager i TINEs Grovfôrprogram, ilag med rådgiveren Nils Einar Kjøsnes fra TINE Rådgiving. Foreldrene til Ivar eier fortsatt gården, men Ivar skal ta over på sikt.

Hva er din motivasjon for å delta i grovfôrprogrammet flere år på rad? 

Målet var jo å forbedre kvaliteten på grovfôret og ikke minst redusere kraftfôret. Vi har gått ifrå fôrhøster til snitter i år. Vi har grøfta og nydyrka mye siden vi ha vært med i programmet. Vi dyrka mye før vi ble med også, men det er veldig kjekt å faktisk se tallene og kvaliteten på de nye arealet som kjem i drift. Grøfting er heilt avgjærende for å få hente ut mye av eget areal på våre kanter. Målet er jo alltid en høy og stabil melkeproduksjon, sier Seljeset. 

Har du gjort noen endringer i måten du produsere grovfôret på siden du starta med i programmet? 

Vi har lagt ned store mengder arbeidstimer og fokusert mye på jordfornying. Vi har ikke den letteste drevne jorda, med mye stein og myr. Derfor er det veldig kjekt å se resultata på grovfôrproduksjonen ifrå år til år. Vi er blitt på positivt overraska over hvor mye det faktisk er mulig å hente ut av grovfôret selv på våre kanter. Oppgradering av slåttelinje er også interessant, for å se kvaliteten på rundball, fôrhøster og snitta fôr, sier Seljeset. 

Hvordan har det gått med årets førsteslått? 

Det har gått bra, med igangkjøring av JF 1060 slepesnitter med veldig god kapasitet på tårnsilo. Vi har slått alt av teiger som vi skal slå 3 gangar. Ikke veldig mye avling på grunn av tørke, men igjen veldig god kvalitet på det som er slått. Så alt i alt har slåtten har gått veldig bra, sier en fornøyd Seljeset. 

Vil du anbefale andre å delta i grovfôrprogrammet? 

Absolutt! Det er veldig kjekt å være med, sosialt og ikke minst lærerikt. En får delt erfaringer og råd på tvers av gårdsbruk og ikke minst sett på forbedring ifra år til år på det arbeidet en legger ned i grasproduksjonen. Jeg må nevne hvor mye en kan spare/tjene økonomisk med å både slå og dyrke rett grovfôr til sine geografiske forutsetninger, avslutter Seljeset. 

Nils Einar Kjøsnes er rådgiver i Distrikt Vestlandet nord har vært rådgiver i grovfôrprogrammet i flere år. Han har fulgt deltagerne tett og lagt til rette for faglig innhold, men også å sikre et verdifullt nettverk mellom bøndene. Det er kanskje ikke så kjent, men undersøkelser viser at nettverket ditt kan ha en positiv effekt på driftsresultatet. Les mer om det her 

Hvordan har deltagelsen på grovfôrprogrammet vært på Vestlandet i år? 

Deltagelsen har svært bra, og det er med mange melkeprodusenter i år. Det er nå blitt et anerkjent program over flere år. Selv har jeg ansvaret for å følge opp 12 bønder, der nyansatt Sandra Bergene også er med under opplæring, sier Kjøsnes. 

Hva opplever du at deltagerne er opptatt av? 

Alle deltakerne er opptatt av å produsere best mulig grovfor, men det varierer en del hva de er mest opptatt av og om det er første, andre eller tredje året de er med i grovfôrprogrammet. Dei som er med er generelt opptatt av å optimalisere drifta på garden og utnytte ressursene best mulig. Vi har også hatt en markdag i mai, til melkeprodusent Håkon Langeland. Det var ti bønder som møtte opp, og det er helt klart at å ha en dag der bøndene kan treffes fysisk, utveksle erfaring, bli bedre kjent med hverandre og ikke minst det sosiale er svært viktig for bøndene. 

Hvordan følger dere opp deltagerne i programmet? 

Vi har tett oppfølging spesielt fram til våren og første slått. Der vi bruker Eana skifte m/varmesum og Atfarm aktivt for å følgje med deltakerne når det nærmer seg slått. Vi utfordrer bøndene til å ta gjødselprøver, ferske grasprøver, gjerne 3 stykk før slåtten og ta fôrprøver generelt. Vi har oppretta Messenger- og Snapchat-gruppe for deltakerne, slik at de kan dele bilder og spørsmål internt i denne gruppa de er med i. 

Hvem er grovfôrprogrammet for?  

Alle! Alle som ønsker å bli bedre, utnytte potensiale på gårdene sine, produsere bedre grovfôr, bruke mindre kraftfôr, bedre økonomi/høyere dekningsbidrag per liter mjølk og de som ønsker å øke norsk andel fôr per liter produsert mjølk, poengterer rådgiver Kjøsnes. 

Om Grovfôrprogrammet i TINE.  

TINE Rådgiving har over flere år utviklet et program der du som melkeprodusent sammen med rådgiver lager en plan for å ha et helhetlig fokus på grovfôrproduksjon og fôring. Kort fortalt så handler det om at dyra i fjøset «bestiller» en gitt mengde grovfôr av en gitt kvalitet, for å levere den melkemengden og kvaliteten du som bonde ønsker å ha.   

1000006011
1000005940
1000005841
1000005833
1000003569
3196be41-fb44-4fa1-9798-ee12825aa7d5-1_all_104