Hopp til innholdet

Jarlsberg-funn vekker oppsikt verden over

Publisert:

En ny studie publisert i British Medical Journal tyder på at en daglig dose med Jarlsberg kan bidra til å styrke skjelettet, og reduserer kolesterolet hos friske kvinner. Funnene vekker begeistring blant forskerne, og er omtalt i flere internasjonale medier.

Daily Mail, The Guardian og International Business Times er blant mediene som har skrevet om funnene. Studien viser at et inntak på 57 gram Jarlsberg om dagen økte innholdet av vitamin K2 i blodet, reduserte langtidsblodsukkeret og reduserte kolesterolet hos friske kvinner.

Det er lege Helge Lundberg og professorene Helge Holo og Stig Larsen fra NMBU og Meddoc som står bak studien. De har tidligere forsket en del på de ulike typene vitamin K i Jarlsberg.

Overrasket over funn

Funnene i den siste kliniske studien de gjennomførte vekker stor begeistring:

-Lav vitamin K-status er forbundet med beinskjørhet. Studien viste at et daglig inntak av Jarlsberg ikke bare førte til økt innhold av vitamin K2 i blodet og forbedret vitamin K-status. Vi kunne også se økte blodverdier av markører som påviser økning i beintettheten – samlet kunne vi altså se at Jarlsberg økte beinbygningen, forklarer forskerne Helge Holo og Stig Larsen.

Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og for oppbygning av benvev. Vitaminet produseres i tarmen, men i små mengder. Modnet mat som yoghurt, enkelte oster og rakfisk er rike på vitamin K2.

Sammenheng med bakteriekulturen

Studien er gjennomført på 66 friske kvinner i fertil alder, og den sammenligner inntak av Jarlsberg med inntak av en annen ost: camembert. Effektene av inntak av Jarlsberg var store. Forskerne tror svarene ligger i bakteriekulturene som benyttes ved Jarlsbergproduksjonen.

-Vitamin K2-variantene i Jarlsberg er langkjedete. Det er kjent at langkjedet vitamin K2 effektivt kan aktivere kroppens vitamin K-avhengige proteiner, som osteocalcin.

Ettersom Jarlsberg inneholder mye mettet fett har en viktig del av studien vært å kontrollere kolesterolet underveis. Det økte heller ikke, snarere tvert om, det ble redusert.

-Det var ganske overraskende, så vi måtte kontrollere dataene flere ganger, sier forskerne.

TINE er prosjekteier, men studien er finansiert av Norges Forskningsråd og gjennomført av en gruppe uavhengige norske forskere. Studien er forøvrig også fagfellevurdert i forbindelse med publiseringen i BMJ, som betyr at den i tillegg kvalitetssikres av en gruppe uavhengige forskere før den blir publisert.

Les mer om studien og hvordan den ble gjennomført her.