Hopp til innholdet

Fortsetter gjennomgang av TINEs anleggstruktur

Publisert:

TINEs konsernsjef varslet i november i fjor at selskapet må se på hele sin anleggsstruktur, grunnet fallende melkevolumer som fører til lavere aktivitet på anleggene og økende import, med samme effekt. Dette forsterkes av tilskuddene til TINEs konkurrenter på over 200 millioner kroner bare i år.

I fjor høst ble det satt i gang strukturprosjekter som involverer svært mange av TINEs anlegg. Resultatet av disse prosjektene vil bli klart etter hvert som utredningene skrider frem i løpet av året.  

Fallende melkevolum og import

I de befolkningstette områdene på Østlandet er nå TINEs andel på søtmelk nede på 60 prosent, noen steder nesten 50 prosent.

Importen har de siste årene økt dramatisk. Osteimporten har passert 20.000 tonn, noe som tilsvarer 200 millioner liter melk, eller ca. 1000 gjennomsnitts melkebruk i Norge. Riktig nok har importen bremset opp den siste tiden på grunn av den høye melkeprisen i Europa, men trenden over de siste årene er dramatisk.

22 anlegg og terminaler er involvert

-Vi har kommet i en situasjon hvor vi må se på hele anleggsstrukturen vår. Vi har allerede satt i gang med å se på konsummelka. Produksjonen i Ålesund og Sandnessjøen er nylig vedtatt avviklet selv om ikke anleggene legges ned.

Foruten konsummelk i de konkurranseutsatte områdene på Øst- og Sørlandet vil vi se på tørking av melkepulver, hvitostproduksjonen, brunostproduksjonen, aktiviteten på sentrallagrene og terminalene. I disse prosjektene er 22 av våre anlegg og terminaler involvert, sier Christian Granlund, konserndirektør i TINE Forsyning.

Utredning av framtidig produksjonsstruktur for brunost settes nå i gang og det er ventet å foreligge en anbefaling like over sommeren.