Hopp til innholdet

Finalister til årets produsentlag i TINE

Publisert:

Ett produsentlag i hvert distrikt er plukket ut til finalen i Årets produsentlag i TINE for 2023. Alle lagene utmerker seg med god aktivitet. Her kan du lese om finalistene

Hvert år løfter TINE fram produsentlag som utmerker seg med god aktivitet og møtepunkt for sine medlemmer.    

Hvorfor hedre produsentlag?  

Produsentlagene er grunnfjellet i eierorganisasjonen og avgjørende for et velfungerende eierdemokrati.   

– Det er viktig at vi har en eierorganisasjon som bidrar aktivt til å øke kunnskap, diskutere dilemmaer og utviklingen av selskapet vårt med alle eierne. Da er vi helt avhengig av produsentlag som legger til rette for aktivitet og diskusjon. Det ønsker vi å belønne med prisen årets produsentlag, sa Marit Haugen, styreleder i TINE i nominasjonsrunden.  

De nominerte produsentlagene er; 

Distrikt Nord: Andøy 
Andøy utmerker seg i 2023 med variert aktivitet, slik at flest mulig medlemmer møtes i løpet av ett år, med innhold og møteformer som har dekket både TINEs og lagets egne behov. Arbeidsutvalget(AU) har lagt til rette for kunnskapsbyggende aktiviteter med studietur for å se på enkle løsninger fra bås- til løsdriftsfjøs, og medlemsmøter med tema bærekraft og klimaplan. I tillegg arrangeres gruppemøter, der det legges til rette for et fellesskap for de yngste medlemmene. Deltakelse på høringer og markedsuka til GENO bidrar også til et bredt tilbud for medlemmene. I tillegg ble det i 2023 arrangert politikerlunsj sammen med Nortura og Bondelaget med fokus på landbrukets betydning i kommunen.  

Distrikt Trøndelag: Ørland 
Ørland produsentlag har drevet godt over mange år. Dette er et lag som har både fag, organisasjon og sosiale tiltak i tanke i arbeidet sitt. De har en veldig dyktig og kunnskapsrik leder som inkluderer resten av AU i sitt arbeid. Laget har et høyt aktivitetsnivå, særlig på fag. Når TINE holder fagmøter på Teams inviterer AU til kukaffe med foredrag på storskjerm og tid til kaffe og prat. Dette er et godt eksempel på at enkle treffpunkt er viktige og fungerer godt, både for det faglige og det sosiale. En egen kalvedag med fjøsbesøk og diskusjoner har også stått på programmet. Det blir arrangert sosiale tiltak, som ostekveld på høsten og julemiddag i samarbeid med Nortura. Laget samarbeider gjerne med andre organisasjoner. AU gir innspill, svarer på høringer og bidrar konstruktivt som tillitsvalgte i TINE.

Distrikt Vestlandet Nord: Hustadvika 
Hustadvika produsentlag har hatt variert aktivitet i laget slik at flest mogleg medlemmar møtes i løpet av eitt år. Med innhald som har dekka både TINE og laget sine eigne behov. Kalv, bondevelferd, dyrevelferd og bonden som industrieigar har mellom anna vore tema som har stått høgt oppe på agendaen. Arbeidsutvalet har jobba med kunnskapsbyggande aktivitetar, oppfølging av nye medlemmar, Geno-aktivitet, samarbeid med nabolag, andre samvirke og får til eit breitt tilbod til sine medlemmar. Arbeidsutvalet er bevisst si rolle i eit produsentlag som i løpet av få år har vore gjennom to samanslåingar. Dei tar ei aktiv rolle som samfunnskontakt og politikarkontakt lokalt. Hustadvika produsentlag har vore representert på alle samlingar, informasjonsmøte, kontaktlagsmøter og elles det som har vore arrangert frå sentralt hald. Laget har er ein dyktig og kunnskapsrik leiar som inkluderer resten av arbeidsutvalet i sitt arbeid. Han er også ein tydeleg bidragsytar i samarbeidet med dei andre produsentlaga i området og andre organisasjonar i landbruket. 

Distrikt Vestlandet Sør: Bjerkreim 

Bjerkreim produsentlag har et godt samhold og er et inkluderende produsentlag bestående av 77 medlemmer hvorav 7 er geiteprodusenter. Laget arrangerer både faglige, sosiale og organisatoriske aktiviteter- noe for enhver smak. Det kan nevnes at de arrangere ulike medlemsmøter for å komme med innspill til nytt kvalitetsbetalings- og plakettregelverk, bærekraftstillegg og jordbruksforhandlinger. Produsentlagsleder har nylig tatt i bruk ny driftsbygning, men har på tross av bygging og oppstart, klart å holde stor aktivitet i laget sammen med sitt arbeidsutvalg. Laget har hatt flere fjøsåpninger de siste årene for både eksisterende og nye produsenter, hvor flere nærliggende lag også blir invitert. Dette bidrar til å skape fremtidstro, inspirasjon og kunnskapsbygging, i tillegg til å være en sosial møteplass. Laget bidrar positivt til nærmiljøet ved å invitere barn og unge til å delta i en fotokonkurranse på den årlige Bjerkreimsmarken, hvor laget har egen stand sammen med TINE ambassadører. Innsendte bilder av kalv og unger henges opp og alle som deltar får en liten premie. Her deles ut smaksprøver til de besøkende og det snakkes om TINE, god dyrevelferd og rekruttering. Da det var brann på nabogården hos en Q-produsent var ikke medlemmene i laget seine med å stille opp for både dyr og melkekollega. Laget har eget julemøte for geiteprodusenter, men de blir selvfølgelig også invitert til julebordet for alle i laget. Medlemmer som ikke møter opp på julemøtet får besøk på egen gård av arbeidsutvalget.  

Distrikt Østlandet Nord: Ringebu/Fåvang 
Ringebu/Fåvang produsentlag har utmerket seg i flere år som et godt drevet produsentlag med både faglige og sosiale aktiviteter for medlemmene sine. Møtene varierer mellom fjøsmøter, fagmøter og møter med TINE-temaer. Høringer blir diskutert på åpne møter, slik at alle medlemmer har mulighet til å uttale seg. Laget har egen Facebook-side der AU-medlemmene er flinke til å legge ut relevant informasjon. AU jobber godt, og drar lasset sammen. De er flinke til å bruke Teams og deltar på møter etc. de blir invitert/innkalt til. Laget har godt samarbeid med andre fagorganisasjoner i kommunen og har flere felles arrangementer. AU er representert på møte med Bondelaget for å diskutere innspill til jordbruksforhandlingene. Arbeidsutvalget har vært pådrivere for å etablere «Landbrukskaffe» på det lokale bakeriet hver tirsdag. Dette har blitt en samlingsplass på tvers av landbruket i Ringebu kommune. 

Distrikt Østlandet Sør: Vestfold

Eierutvalget har valgt å stemme frem Vestfold produsentlag som årets produsentlag i distrikt Østlandet Sør. Bakgrunnen for dette er god og stabil aktivitet gjennom mange år. Det er mange små og store møtepunkter gjennom året, med godt oppmøte. Det er god spredning i alder og kjønn, og det kommer gjerne flere i fra hvert gårdsbruk – inkl. barn. I laget er det generelt en god stemning og kultur for å støtte hverandre og løfte hverandre. Produsentlaget samarbeider godt med Bondelaget og Nortura i Vestfold, med flere felles treffpunkt gjennom året. Også i 2023 var det stor aktivitet i laget, deriblant flere storfekafeer med aktuelle temaer og innledere, sommermøte med grilling, julemøte, markdag, storfedag, husdyrmøte i samarbeid med andre organisasjoner og ikke minst påskelunsj der små og store spiser en god lunsj og barna blir spesielt godt ivaretatt. Aktivitetsplanen for kommende år er også godt planlagt med mye aktivitet. Vi i Eierutvalget synes dette er imponerende, og selv om produsentlagsleder, Andreas Botne til dels kaller det å «snu bunken fra år til år» har vi fått inntrykk av at dette er et veldig hyggelig lag å være melkeprodusent i og at aktiviteten som planlegges treffer godt og bidrar til å skape et godt og aktivt produsentlagmiljø.