Medisinrester
Medisinrester i tankmjølk er en sterkt uønska, men heldigvis sjelden hendelse både for den enkelte produsent og for meieriet. TINE har strenge kontrollrutiner som hindrer at mjølk med medisinrester kommer inn i produktene.
Menneskelige feil dominerer
Dårlig kommunikasjon med avløser ser ut til å være det som oftest skaper problemer. Likevel er det mye som kan gjøres for å redusere sannsynligheten for at det blir gjort en tabbe. Når du har avløser i fjøset er det viktig å forsikre deg om at han/hun forstår viktigheten av at medisinrester ikke havner på gårdstanken. Gi skriftlige instruksjoner om hvilke dyr som skal mjølkes separat og hvilke rutiner som skal følges.
Følg alltid tilbakeholdelsestider slik behandlende veterinær anbefaler. Spør veterinæren hvis du blir usikker på om datoen stemmer eller hvis du ikke finner igjen tilbakeholdelseslappen.
Viktig med god merking
Tydelig og konsekvent merking av kyr under behandling og i tilbakeholdelsesperioden er viktig for å unngå misforståelser. Mangelfull merking går igjen som en medvirkende årsak til at feil ku mjølkes på tanken og at feil ku blir etterbehandla. Det finnes mange gode merkemetoder, for eksempel:
- Bånd til bakføtter og fargespray til bruk på juret
- Bruk av jurbeskytter under behandling og i tilbakeholdelsestida
- I båsfjøs er varseltrekanten et godt verktøy som bør kombineres med andre typer merking
Egne rutiner for robot
Besetninger med mjølkerobot bør bruke sjukebinge og separat mjølkemaskin under behandling og i tilbakeholdelsestida. Dersom ei behandla ku likevel skal mjølkes i roboten er det viktig at man kjenner sitt eget system slik at man bruker de riktige innstillingene. Produsenter har f.eks. opplevd å legge inn feil ku til utskilling, eller å bruke feil innstilling som har ført til at anlegget ikke ble tilstrekkelig vaska etter mjølkinga.
Tekniske feil forekommer også
Tekniske feil ved mjølkeanlegg eller vaskeutstyr har vært årsak til medisinrester i tankmjølk, men disse står sannsynligvis for et mindretall av tilfellene.
Mjølking av behandla dyr på spann med vakuum fra mjølkeledninga er risikabelt på grunn av fare for overløp. Spannmaskin uten forbindelse til mjølkeledninga løser problemet.
Svikt i vaskeautomater kan også føre til at medisinrester har blitt igjen i anlegget og endt opp i tanken ved neste mjølking. Vær derfor ekstra nøye med å kontrollere at vasken går som den skal etter mjølking av behandla dyr.
Feilfunksjon i ventilsystemer i mjølkeroboter har ved et fåtall tilfeller ført til at mjølk med medisinrester har havna i tanken i stedet for i sluket. Bruker du sjukebinge og mjølkeanlegg uten forbindelse med gårdstanken kan du føle deg trygg.