Frie fettsyrer i kumelk
Fettet i melka er samlet i små kuler beskyttet av en membran. Hvis membranen ødelegges kan melkefettet komme i kontakt med enzymer i melka som kan «klippe» i melkefettet og danner frie fettsyrer. Innhold av frie fettsyrer er et uttrykk for hvor sterk fettspaltingen av melken har vært. Høgt innhold av frie fettsyrer fører til besk smak.
Hvordan påvirker frie fettsyrer melken?
Frie fettsyrer (FFS) måles kjemisk, men er et uttrykk for graden av besk smak. Ved nivåer over 0,9 vil FFS kjennes som begynnende besk smak, og ved FFS over 1,1 er besk smak tydelig. Melk med FFS over 1,2 blir sortert vekk for å unngå besk smak på produktene.
Hvordan oppstår frie fettsyrer? Hva er naturlig, hva er for høyt nivå?
Fettspalting skjer dersom fettkulene i melka ødelegges ved for eksempel hard mekanisk behandling, ufullstendig fettsyntese i juret eller økt innhold av enzymer i melken. Det er sjelden én enkelt årsak til problemet. Når reaksjonene først starter så akselererer stigende innhold av FFS. Tidlig i laktasjonen er FFS-nivået naturlig lavt på grunn av at fettkulene er mer robuste. Mot slutten av laktasjonen kan fettkulene være svakere og lettere gi høye nivåer av FFS.
Hva kan gjøres?
For lite energi i fôrrasjonen er en av de viktigste årsakene til problemer med høgt innhold av frie fettsyrer i melka. God energidekning gjennom hele laktasjonen gir stabile fettkuler som tåler veien fra jur til tank uten at membranen rundt blir ødelagt. Fôrskifter og perioder med redusert fôropptak kan gi en økning i innholdet av frie fettsyrer i melk, så fôrskifter bør skje gradvis, og energiinnholdet må økes hvis fôropptaket er redusert.
Har du et problem med frie fettsyrer er husdyrkontrollprøver et nyttig verktøy for å finne årsaken. Månedlige prøver gir oppdatert informasjon om utviklingen. Viser analysene et lavt innhold av frie fettsyrer på enkeltdyr, er årsaken trolig mekaniske behandling i melkeanlegget, overføring til tank eller hard nedkjøling og hard omrøring i tanken. Hvis bare noen få dyr har høye FFS-nivåer må en undersøke disse nærmere – kanskje de er sjuke? Hvis mange av prøvene viser høye verdier kan årsaken være knyttet til fôringa, og fôrplanen må tilpasses. I fjøs med melkerobot kan kort tid mellom utmelkingene gi en økning av frie fettsyrer i melka. Dette er spesielt viktig å passe melkingsintervallet hos kyr som er i slutten av laktasjonen og på vei ned i ytelse.
Flere andre faktorer, som f. eks fettinnhold/type fett i foret, e-vitamin og ulike sjukdommer, kan også påvirke innholdet av frie fettsyrer i melka.