Hopp til innholdet

Celler

Celletallet er et uttrykk for grad av betennelsesreaksjon i juret og måles som mengden hvite blodlegemer i melk. Ved bakterieinfeksjon i juret går celler fra blod til melk for å bekjempe bakteriene. Celletall er en parameter som indikator for melkekvalitet.

Med økt innhold av celler/hvite blodlegemer øker også innholdet av enzymer som kan spalte melkas bestanddeler. Enzymene kan komme fra melk, blod, celler i fettkulemembranen, fra sekretoriske celler og bakterier.

Hvordan oppstår høyt celletall?

Celletall i melk øker som oftest som følge av en bakterierinfeksjon. Høye celletall indikerer en betennelsesreaksjon og redusert jurhelse. Normalt celletall hos norske kyr er 10 000 til 50 000 celler/ml. De fleste internasjonale studiene viser at risikoen for å få masitt er redusert hvis kucelletallet er under 100 000 celler/ml. 

Hvilke utfordringer skaper celler på meieriet?

For industrien kan enzymene fortsatt være aktive etter pasteurisering og føre til lukt- og smaksfeil, samt redusert lagringsevne. Økt celletall i melk vil også vi dårligere proteinkvalitet og redusert osteutbytte.

Celltall i geitemelk

Geiter reagerer ofte med svært høye og kortvarige celletallsøkninger i forbindelse med beiteslipp og brunst. Den norske driftsformen medfører derfor en sesongvariasjon i celletallsnivået på grunn av beiteslipp, beiteflytting og brunst. Denne reaksjonen skyldes ikke infeksjon, men det er viktig med et systematisk arbeid i besetninger som har svært høye celletall i denne perioden. 

Aktuelle tiltak for redusere celletallet

For å bekjempe celletall og mastitt må det tas speneprøver.

Hvis det er smittsomme bakterier som er hovedårsaken kan følgende tiltak være aktuelle: