Hopp til innholdet

Bakterier

Bakterier er mikroorganismer som finnes over alt i naturen, i jord, i vann, på hud, slimhinner og i fordøyelsesekanalen hos dyr og mennesker. Det finnes et stort antall bakterietyper med ulike egenskaper.

Melka TINE mottar har stort sett et lavt innhold av bakterier, noe som tyder på at hygienen i norske fjøs er god. Gjennomsnittlig bakterieinnhold i kumelk er 30.000 bakterier/ml, og 95% av melka har lavere enn 65.000 bakterier/ml. Noen få analyser viser svært høye verdier og påvirker derfor gjennomsnittet.

Hvilke utfordringer skaper bakterier for meieriet?

Bakterier produserer enzymer som ødelegger melka ved å spalte melkesukker, fett og proteiner. Dette fører til dårlig smak og gir melka dårlig holdbarhet. De fleste bakteriene dør ved pasteurisering, men hvis bakterieinnholdet er høyt i utgangspunktet vil det fortsatt være mange levende bakterier etter pasteurisering. Pasteurisering hjelper heller ikke hvis enzymer allerede har gjort skade.

Kilder til bakterier i melk

Bakterier finnes over alt i fjøset, på kyrne og ute på beite. Kildene til bakterier i tankmelk er:

Slik formerer bakteriene seg

Bakterier formerer seg ved todeling. Ved gode forhold (eks. ved manglende kjøling) deler de seg hvert 20. minutt. På ett døgn kan 100 bakterier gi opphav til 472 000 000 000 000 000 000 000 nye bakterier.

Tankmelk med bakterietall over 150.000/ml innebærer en økt risiko for kvalitetsproblemer når den kommer i tankbilen fordi bakterieaktiviteten med tilhørende enzymer og smaksstoffer ødelegger god melk.

Aktuelle tiltak og rutiner mot bakterier i melk

Les også

Oversikt over mastittbakterier