Meny

Best grunnlag for optimal kraftfôrstrategi gjennom laktasjonen

Variasjon i mjølkemengde og innhald i mjølk er stor både mellom individ og mellom ulike grupper i same flokk. Skilnad i yting hos første laktasjonsgeiter og eldre geiter kan vere stor i enkelte flokkar og mindre i andre. Ulik strategi for oppdrettsfôring er ein viktig årsaksfaktor, men også fôringa etter kjeing har betydning for avdråttsutviklinga i dei to gruppene.

– Mer tid til det som er viktig

På gården i Sandnessjøen sitter bonden Håvard Kirkhus på hele 650 mål jord – og driver full melkeproduksjon. – Med AgroSmart-løsningen har jeg fått en lettere og rimeligere hverdag, som gir mer tid til gårdsdrift. Nå slipper jeg store skippertak med regnskapet, sier bonden.

Trenger geitene ekstra tilskudd av mineraler og vitaminer?

Mangelfull dekning av mineraler og vitaminer kan føre til nedgang i mjølkeytelse, redusert jurhelse og lav andel drektige geiter. Samtidig kan for mye føre til sjukdom og forgiftninger. Hvordan kan du tilføre riktig og balansert mengde av mineraler og vitaminer?

TINE

Avregningsverdi for bakterier i geitemelk

Det har kommet inn en del henvendelser fra geiteprodusenter om tolkning av regelverket for bakterier. Spesielt er spørsmålene knyttet til antall analyser etter opphold av leveranser.

Fjøsskole i geitefjøset

Konseptet «Fjøsskole» er hentet fra Danmark, men har vært arrangert for sau– og storfeprodusenter i noen år i Norge. På Sunnmøre startet vi i 2015 landets første fjøsskole for geiteprodusenter. En gruppe på sju produsenter har møttes jevnlig hjemme hos hverandre for å være hverandres rådgivere

- Det er vinn eller forsvinn!

Melkeprodusent Rune Kvammen sikter til framtida til små- og mellomstore bruk, når han sier at det er vinn eller forsvinn – med andre ord å satse eller legge ned. På lang sikt blir det et veivalg for alle og enhver.

Stell og omsorg i kjeingstida gir ein vellukka laktasjon

Mesteparten av kliniske mastittar hos geit oppstår i løpet av dei første vekene etter kjeing. I Noreg er 80% av desse forårsaka av bakterien Staphylococcus aureus. Giftstoffet som vert produsert av denne bakterien gjer at ein vesentleg del av desse mastittane går over i kaldbrann. Riktig stell, miljø og førebygging kan redusera førekomsten betraktelig.

God utnytting av grovfôr krev god fôrplanlegging

Fôrplanlegging handlar om å få til den beste utnyttinga av det grovfôret ein har til disposisjon uansett kvalitet. Fôret, både grovfôr og kraftfôr, utgjer den største variable kostnaden i mjølkeproduksjonen, og både underfôring og overfôring kostar.

Mjølkeerstatninger til kje

Det finnes mange varianter av mjølkeerstatninger til kalv, lam og kje på markedet. Det er store forskjeller i innhold og pris. Hva bør en se etter ved valg av mjølkeerstatning til kje, og hva er egentlig forskjellen mellom de ulike blandingene?

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2019

Snitt melkepris ku og geit mars

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mars

4,38%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1430 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås