Meny

Melking på setra

Et melkeanlegg som står i ro en hel vinter kan føre til at vitale komponenter med bevegelige deler som pulsatorer og ventiler ikke uten videre fungerer som de skal. Sjekk derfor melkeanlegget og forebygg problemer med aerobe sporer i melk.

Mjølkekvalitet i beiteperioden

Celletallet stig i beitetida – friske jur ved beiteslepp gir best utgangspunkt. Det kvalitetskriteriet flest produsentar er bekymra for er celletallsnivået i mjølka i beitetida. Celletalet stig i sommarmånadane.

Bakteriesporar i geitemjølk

I 2017 starta TINE å kartlegge innhaldet av sporar i geitemjølk. Interessa er særleg knytt til innhaldet av sporar frå anaerobe sporedannande bakteriar, der dei viktigaste er smørsyreproduserande klostridier. Det er sporar frå desse som i størst grad kan vere problematiske ved ysting av kvite faste lagringsostar.

Tiltak mot sporer i geitemelk

Melk fra juret er fri for sporer. Høyt innhold av sporer fra anaerobe sporedannende bakterier i melk, skyldes hovedsakelig høyt sporeinnhold i surfôret og videre forurensing av melka fra gjødselrester og miljø. God hygienisk kvalitet på surfôret er det beste utgangspunktet for produksjon av god melk uten sporer.

Surfôr - grovfôrdyrking og ensilering

Sporer i surfôr stammer fra jord, husdyrgjødsel eller planterester. Ved smørsyregjæring under ensileringsprosessen skjer det en oppformering av sporer. En god ensileringsprosess forhindrer smørsyregjæring og videre oppformering av sporer i surfôret.

Auke feittprosenten i mjølka

TINE auka betalinga for innhald av feitt i mjølka frå 5 til 7 øre/liter frå 1.mai. Dette er eit signal om behov for meir feitt til industrien. Feittmengda kan aukast enten gjennom mjølkevolum eller gjennom feittprosenten.

Holdvurdering av mjølkegeiter

Fôring og stell i siste del av laktasjonen og i tørrperioden verkar inn på mjølkeyting og mjølkekvalitet i neste laktasjon. Rett fôring og stell i denne perioden har betydning for kvaliteten på råmjølka, livskraft og vekstevne til kjea som vert fødde.

Ny beregningsmetode for nyinfeksjonshastighet og helbredelseshastighet

Jurhelsen i en besetning er en svært dynamisk prosess. Infeksjonene (betennelsene) kommer og går gjennom året. Hastigheten på disse prosessene kan beregnes ut fra Kukontrolldata ved å se på antall kukontrollprøver som har beveget seg fra under 200.000 til over 200.000 fra en prøvetaking til neste. Disse beregningene ble etablert i 2003 og har vært kjent som nyinfeksjonsnivå og varighet av infeksjoner. Nye beregninger er gjort for å bedre disse beregningene

VM-osten Kvitlin® er månedens ost hos Meny

Kvitlin® har blitt tildelt Spesialitetsmerket fra Matmerk og hedret med bronsemedalje under World Cheese Awards (VM i ost) i London i 2017. I hele april får Kvitlin® ekstra oppmerksomhet i ostediskene til MENY-butikker over hele Norge.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2019

Snitt melkepris ku og geit juli

Kr 5,16

Snitt fettprosent kumelk juli

4,27%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås