Slik kan du spare kraftfôr til oksene
Mange gir mer kraftfôr enn nødvendig til okser som har rikelig tilgang på godt grovfôr.
Du er her: Forside / Fag
Mange gir mer kraftfôr enn nødvendig til okser som har rikelig tilgang på godt grovfôr.
Tilveksten i beitesesongen er ofte ujamn. Ved å sette de letteste kjea i egen gruppe kan mye av tapt tilvekst i beiteperioden tas igjen utover høsten. Det krever intensiv fôring, godt miljø og at kjea ikke er redusert på grunn av parasitter.
Under gode hausteforhold tar det ca. 6 timar å oppnå 30 % tørrstoff i 1.slått gras når det er breispredd, og då har stengelknekkar liten hensikt.
Årets grovfôravling kan for mange bli mindre enn normalt. Det er viktig å planlegge eller starte tiltak for å spare grovfôr, både i sommer og i den kommende innefôringssesongen.
Topp Team Fôring har laget en brosjyre om ensilering av gras og hva som skal til for å få et mest mulig vellykket fôr med hensyn til gjærings- og hygienisk kvalitet.
Rikelig tilgang på drikkevann av god kvalitet er av stor betydning for dyras helse, produksjon og trivsel. Manglende tilgang på vann kan bety at dyra ikke får vist sitt produksjonspotensiale og en vil ofte også ofte oppleve dårligere mjølkekvalitet.
Skal jeg gå for kvalitet eller mengde i år? Skal jeg dyrke mer sjøl eller kjøpe fôr? Hva med den økte fettbetalinga, bør jeg endre på noe? Hadde det ikke vært moro å prøve noe helt nytt, kanskje dyrke mer protein på egen gård?
En viktig del av hverdagen til en melkeprodusent er melkemaskinen. Den er den eneste maskinen som er koblet rett på dyret og som brukes 2 ganger pr. dag og stort sett 360 dager i året. Det bør derfor jevnlig føres tilsyn og minst en teknisk kontroll av melkeanlegget hvert år for å evt. avdekke feil.
Kyr med sjukdom i klauvene har redusert dyrevelferd, eter mindre, viser dårligere brunst, har dårligere fruktbarhet og lavere mjølkeproduksjon. Les om hvordan du kan forbygge forfangenhet.
Nøkkeltall 2021
Snitt melkepris ku og geit januarKr 5,00
Snitt fettprosent kumelk januar4,43%
Velkommen til verden!
Antall ikke tilgjengelig akkurat nå
født hittil i denne måneden
Ring TINE Medlemssenter
Våre åpningstider er 08:00 - 15:30
Vår kontaktinformasjon
E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA
Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse
Post: Postboks 58, 1431 Ås
Nytt fagstoff