Meny

Kjeoppdrett fra null til fire måneder

Kjea er framtida i fjøset og nå er kjeinga i full gang mange steder. I januar, februar og mars kjear om lag 80% av alle geiter i landet. Ein god plan og gode rutiner ved kjeing og for fôring og stell, gir det beste utgangspunktet for at kjea skal halde seg friske, vekse godt og bli gode produksjonsdyr.

Enkel måte å holde styr på kalvenes alder

Kor gamal er kalven, slik at mjølkemengda vert trappa ned til rett tid? Det sleit Pål Folkvord med å halde oversikt over. Han klekka ut ein idè, i beste LEAN-ånd om stadige forbetringar og bruk av tavle. Les meir om korleis du enkelt kan lage same enkle kalvetavle som Pål har god erfaring med.

Har du riktig tilpasning av produksjonen i din besetning?

Kg mjølk i Kukontrollen er en av parametrene som ligger oppe som standardvalg i styringspanelet. Mange har nok et visst forhold til dette tallet, gjerne i forhold til fôringsstrategi, men også når det handler om produksjons-planlegging og tilpasning til mjølkekvote.

Nyinfeksjonsnivået - få kontroll på celletallet

En forutsetning for at celletallet skal ligge stabilt lavt er god melkingsteknikk og et velfungerende melkeanlegg. Hvis du skal ta kontroll over celletallet må nyinfeksjonsnivået ned mot 30. Nyinfeksjonsnivået er et mål på hastigheten nye mastitter opptrer og det gir mye informasjon dersom det tolkes rett. Jo høyere dette tallet er, jo større smittepress er det i buskapen.

Årsaker til tap av elitemelk

For at melk skal klassifiseres som Elitemelk, må en rekke krav innfris. Celletall, bakterieinnhold, sporeinnhold, syretall og frysepunkt med mer blir kontrollert 48 ganger per år. Målt etter objektive kriterier er vår Elitemelk vurdert som fremragende kvalitet også i internasjonal målestokk.

Økonomi og driftsleiing på utbyggingsbruk i mjølkeproduksjon

TINE Rådgiving har undersøkt økonomi og driftsleiing på 36 bruk i mjølkeproduksjonen i Rogaland som har bygd nytt fjøs i perioden 2007-2010. Målet er å lære av bønder som har vore gjennom planlegging, bygging, oppstart og drift av nytt kufjøs. Dermed kan framtidige produsentar få eit endå betre erfaringsgrunnlag å bygge sine planar og avgjerder på.

Godt Jur!

Velkommen til ti korte førjulsbesøk hos TINE Mastittlaboratoriet i Molde. På vår side på Facebook kan du nå følge melkeprøver gjennom laboratoriet via ulike videosnutter. Alle som er med og liker og deler postene, er med i trekningen av gratis speneprøver for hele 2016!

Helt ny Geitekontroll online!

Mandag 23.november er Geitekontrollen online på internett. Oversikt, varsling, noteringslister, styringsrapporter - alt på ett sted. Vi oppfordrer alle geitekontrollmedlemmene til å gå inn å se!

Lean er innmari artig!

Gode tilbakemeldinger fra produsentene gjør at Lean blir en tjeneste som tilbys gårdbrukere over hele landet. Lean er sunt bondevett satt i system, der alle på gården bevisst søker å jobbe smartere. Målsettingen er at bonden kan finne forbedringspunkt i egen produksjon, og med det få en enklere hverdag og bedret økonomi.

Marginene er avgjørende for å nå målene

I forbindelse med gjennomgangen av årets Mjølkonomi satte Hilde og Hallgeir Kvaal i Reinli i Valdres opp en sammenstilling av driftsplan (fra 2012) og resultatet fra Mjølkonomi for 2014. Gledelig nok er det godt samsvar mellom plan og resultat, bare med den forskjellen at resultatet er blitt ca 15% bedre enn planen la opp til.

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås