Meny
TINE

Oversikt over mastittbakterier

Når dere har mottatt et analyseresultat fra Mastittlaboratoriet i Molde, husk å sammenstille prøvesvaret med prøvekvaliteten, celletallsinformasjon, laktasjonsnummer, tidligere kliniske mastitter etc for å si noe om prognosen for kua

Regler for Kukontrollen og Geitekontrollen

Ku- og Geitekontrollen er mjølkeprodusentenes informasjonssystem og grunnlaget for styringsverktøyene i mjølkeproduksjonen. Reglene for Kukontrollen og Geitekontrollen definerer rammene for medlemskap i kontrollene, medlemmenes rettigheter og plikter. Regelverkene beskriver TINEs plikter samt hvordan TINE forvalter opplysningene i kontrollene

Slik unngår du Bacillus cereus i sommermelka

Sommeren og beitetid kan være en utfordring med tanke på aerobe sporer i melk. Vi snakker spesielt om Bacillus cereus som kan forårsake alvorlige kvalitetsfeil på TINEs konsummelkprodukter. Ikke la sporene forurense melka i beitesesongen. Få med deg praktiske tips for å sikre god melkekvalitet i sommer.

Melking på setra

Et melkeanlegg som står i ro en hel vinter kan føre til at vitale komponenter med bevegelige deler som pulsatorer og ventiler ikke uten videre fungerer som de skal. Sjekk derfor melkeanlegget og forebygg problemer med aerobe sporer i melk.

Mjølkekvalitet i beiteperioden

Celletallet stig i beitetida – friske jur ved beiteslepp gir best utgangspunkt. Det kvalitetskriteriet flest produsentar er bekymra for er celletallsnivået i mjølka i beitetida. Celletalet stig i sommarmånadane.

Bakteriesporar i geitemjølk

I 2017 starta TINE å kartlegge innhaldet av sporar i geitemjølk. Interessa er særleg knytt til innhaldet av sporar frå anaerobe sporedannande bakteriar, der dei viktigaste er smørsyreproduserande klostridier. Det er sporar frå desse som i størst grad kan vere problematiske ved ysting av kvite faste lagringsostar.

Tiltak mot sporer i geitemelk

Melk fra juret er fri for sporer. Høyt innhold av sporer fra anaerobe sporedannende bakterier i melk, skyldes hovedsakelig høyt sporeinnhold i surfôret og videre forurensing av melka fra gjødselrester og miljø. God hygienisk kvalitet på surfôret er det beste utgangspunktet for produksjon av god melk uten sporer.

Surfôr - grovfôrdyrking og ensilering

Sporer i surfôr stammer fra jord, husdyrgjødsel eller planterester. Ved smørsyregjæring under ensileringsprosessen skjer det en oppformering av sporer. En god ensileringsprosess forhindrer smørsyregjæring og videre oppformering av sporer i surfôret.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit oktober

Kr 5,36

Snitt fettprosent kumelk oktober

4,44%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås