Hvor godt er dyra dine beskytta?
Smittsomme sykdommer kan spres fort i besetningen din, men også mellom besetninger. Med en godt utforma smittesluse kan du enkelt bidra til å hindre smitten i å komme inn i fjøset.
Du er her: Forside / Fag
Smittsomme sykdommer kan spres fort i besetningen din, men også mellom besetninger. Med en godt utforma smittesluse kan du enkelt bidra til å hindre smitten i å komme inn i fjøset.
I Norge er beite en viktig ressurs for storfeholdet. Men fellesbeiter og fellessetre medfører risiko for sykomsspredning mellom ulike besetninger. Det gjelder både klauvsjukdommer, jursjukdommer og andre bakterie- og virussjukdommer.
Hvis du har mistanke om smittsom sykdom i fjøset, har det stor betydning å begrense skadeomfanget, både innen besetningen din og for å hindre spredning til andre besetninger.
Mange produsenter er usikre på hvordan man skal håndtere BRSV og BCoV. Når vi tar ut prøver av kvigemelk eller blodprøver av kalv, ser vi om disse dyregruppene har vært borti disse to virusene i levetida si. Ei GRØNN prøve forteller oss at kvigene eller kalvene aldri har vært infisert av virus. Ei RØD prøve forteller at dyrene en eller annen gang har hatt virusinfeksjon, men ikke om de har det nå. Viruset dør nemlig ut av seg sjøl. Flytter vi en vanlig norsk besetning som er full av virus og har hostende dyr med diare, til Svalbard, vil den være fri for virus i løpet av få måneder. Virus dør ut av seg sjøl. For deg som storfeholder er kun om å gjøre og ikke bli smitta på nytt.
For ett år siden ble det tatt tankmelkprøver fra alle norske melkeprodusenter for å teste om de inneholdt antistoff (immunstoff) mot RS- og Coronavirus. De besetningene der det ikke ble funnet antistoff mot noen av virusene, ble «grønne».
Det skjer for tida store endringar i rekneskapsbransjen. Det vert teke i bruk ny teknologi som kan ta bort mange av dei tidkrevjande manuelle prosessane som har følgt med handtering av bilag.
I regi av smittesaneringsprosjektet "Friskere geiter" gjennomgikk den norske geitepopulasjonen en fantastisk «helsereise» som det tok 15 år å fullføre. Den reisen gjorde at geitene kvittet seg med inntil tre alvorlige kroniske infeksjonssykdommer.
Styringsgruppa for kontrollprogrammet "Bekjempelse av BRSV og BCoV", behandlet sak om anbefaling til smittesikring på møte 28. februar 2017.
Alle storfebesetninger må ta en årlig prøve for å opprettholde en grønn status. På dag 366 etter forrige prøve vil en Grønn besetning automatisk endre status til rød. Hvis en besetning har storfehelsestatus må også besetningsattest Helsestorfe fornyes før det har gått ett år. I løpet av våren vil det komme en varslingsrutine på SMS der produsenten blir varslet når det har gått 330 dager siden siste prøve.
Etterspørselen øker etter økologiske matvarer i Norge, også meieriprodukter. TINE ønsker seg derfor flere økologiske melkeprodusenter. I de to filmene nedenfor møter du fire økologiske melkeprodusenter som deler sine erfaringer rundt økonomi og fôring.
Nøkkeltall 2018
Snitt melkepris ku og geit desemberKr 5,18
Snitt fettprosent kumelk desember4,38%
Velkommen til verden!
Antall ikke tilgjengelig akkurat nå
født hittil i denne måneden
Ring TINE Medlemssenter
Våre åpningstider er 08:00 - 15:30
Vår kontaktinformasjon
E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA
Adresse: Langbakken 20,
1430 Ås Se kart og veibeskrivelse
Post: Postboks 58, 1431 Ås
Nytt fagstoff