Meny

Frie fettsyrer i mjølka?

Fettet i melka er samlet i små fettkuler som er omgitt av en membran. Hvis fettkulemembranene ødelegges, frigis fettet og lipasenzymene i melka vil spalte melkefettet til frie fettsyrer. Innhold av frie fettsyrer er et uttrykk for hvor sterk fettspaltingen av melken har vært.

Frie fettsyrer i mjølka

Enkelte produsenter kan oppleve økte verdier for frie fettsyrer (FFS) i tankmelka. Det kan være flere årsaker til det. Små endringer kan skyldes justering av analyseinstrumenter på laboratoriet.

Unngå sporer. Ta kontroll over silopakkingen

Et sikkert vårtegn er at det skrives side opp og side ned om forebyggende tiltak mot å få sporer med inn i graset. Det er nå slaget står, om vinterfôret som skal danne grunnlaget for god produksjon av kvalitetsmelk vi kan være stolte av.

Send inn prøver så raskt som mulig

Det nærmer seg påskehøytiden. Vi minner om at melkelaboratoriet får inn svært mange prøver i tida framover. Der er derfor viktig at du sender inn husdyrprøver og mastittprøver så tidlig som mulig, slik at de blir analyserte i god tid før påske.

Hva påvirker melkekvaliteten?

Vi har kanskje verdens fineste melk i Norge. Kvaliteten på rå melk er i verdenstoppen og vi har liten bruk av antibiotika i norsk husdyrproduksjon. Denne posisjonen vil vi også ha i framtida. Her kan du lese mer om hvordan celler, bakterier, sporer og frie fettsyrer påvirker melka.

Slik unngår du Bacillus cereus i sommermelka

Sommeren og beitetid kan være en utfordring med tanke på aerobe sporer i melk. Vi snakker spesielt om Bacillus cereus som kan forårsake alvorlige kvalitetsfeil på TINEs konsummelkprodukter. Ikke la sporene forurense melka i beitesesongen. Få med deg praktiske tips for å sikre god melkekvalitet i sommer.

Melking på setra

Et melkeanlegg som står i ro en hel vinter kan føre til at vitale komponenter med bevegelige deler som pulsatorer og ventiler ikke uten videre fungerer som de skal. Sjekk derfor melkeanlegget og forebygg problemer med aerobe sporer i melk.

Antall sporeanalyser for avregning

For å sikre tilstrekkelig analysegrunnlag for tilbakemelding, forbedringstiltak og en riktig avregning, har TINE Råvare lagt inn følgende kriterier for beregning en avregningsklasse for sporedannende bakterier:

Sporeprøver så langt i år

TINE Rådgiving kjører nå en storoffensiv for å redusere sporeinnholdet i verdens kanskje fineste melk. Så langt i vår er det analysert 28 surfôrprøver fra 13 besetninger for hygienisk kvalitet. Her gir vi en liten smakebit på resultatene så langt, og følger utviklingen videre med argusøyne.

Sporer og storsatsing i 2017

Det er nå satt i gang en offensiv satsing på reduksjon av sporeinnholdet i melk. Sporer er et problem for industrien, og TINE Råvare ønsker å hjelpe de som sliter med sporer. Nøl ikke med å ta kontakt med din faste nøkkelrådgiver eller melkekvalitetsrådgiver. Fram til 1. oktober blir tjenesten finansiert av TINE Råvare.

Forrige side

Neste side

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås