Meny

Sjekkpunkter for mindre jurbetennelse i sommer

Storfenæringa har mål om å redusere bruken av antibiotika og samtidig forbedre dyrehelse og dyrevelferd. I mjølkekubesetninger er jurbetennelse fortsatt den hyppigst forekommende sjukdommen og ansvarlig for mer enn halvparten av all antibiotika som brukes.

Det er derfor mye å hente på å forebygge jurbetennelse – både dyrevelferdsmessig, i form av redusert antibiotikabruk og ikke minst reint økonomisk.

I tida framover skal vi børste støv av gammel kunnskap og formidle siste nytt om jurhelse. Nå som vi er godt i gang med sommer og beitesesong – og ferie for den som har tid til slikt – passer det kanskje å starte rolig med noen små sjekkpunkter som kan bidra til å forebygge jurbetennelse gjennom sommermånedene.

Sjekkpunkt 1 – det er deilig å sløve i skyggen

Det er varmt å være mjølkeku – spesielt på dager med sterkt solskinn! Varme er ikke bare utmattende – en fersk artikkel fra en italiensk forskergruppe fant høgere risiko for klinisk mastitt forårsaket av smittsomme bakterier når kyrne var utsatt for varmestress. Vi kan ikke forandre været, men vi kan f.eks. åpne dører og grinder for å gjøre de varmeste dagene litt bedre. Har kyrne dine tilgang på skygge?

Sjekkpunkt 2 – vann, det billigste og viktigste næringsstoffet

Har kyrne god nok tilgang på vann? Ei høgtytende ku kan gjerne drikke 150 L i løpet av en varm dag, så vann bør aldri være langt unna. Er vanntilgangen dårlig merkes det fort på tanken! Kanskje du kan legge opp to drikkekar på beite i stedet for ett?

Sjekkpunkt 3 – etter sol kommer regn

Gjørme og søle kan være med på å øke smittepresset. Det blir vanskeligere å holde jurene reine, og mastittbakterier kan overføres fra ku til ku. Er det noen områder som er spesielt utsatte som kan gjerdes bort eller utbedres?

Sjekkpunkt 4 – bzzzz

Fluer og andre insekter kan skape trøbbel. De kan overføre bakterier fra møkk til jur og fra jur til jur. I tillegg kan fluer skape uro blant kyrne, spesielt under mjølking. Er det noe du kan gjøre – inne eller ute – for å holde fluene borte?

Sjekkpunkt 5 – solkrem

Å holde spenehuden myk og smidig er viktig for at den skal fungere som en barriere mot bakterier. Bruk gjerne moderate mengder spenepleiemiddel med solfaktor når det er nødvendig.

Sjekkpunkt 6 – kontinuerlig arbeid

Erfaring tilsier at besetninger som sliter med å kontrollere de smittsomme bakteriene vinterstid ofte merker at problemet øker og at celletallet stiger drastisk i løpet av sommeren. Grunnlaget for å holde kontroll på celletallet gjennom sommeren legges altså gjennom rutinearbeidet en gjør resten av året. Så hvis denne sommeren er utfordrende – bruk muligheten til å sette fart på forebyggende jurhelsearbeid i besetninga. Tar du for eksempel ut speneprøver ved klinisk mastitt og før avsining av kyr med høge celletall?

Mer jurhelsestoff:

Disse tipsene er inspirert av denne litt mer fyldige artikkelen om tiltak for god jurhelse i sommermånedene, av Olav Østerås 

Les mer om varmestress hos kyr her.  

 

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås