Meny

Angrer ikke ett sekund på AHTS-avtalen!

Med et nyinfeksjonsnivå på 83, en behandlingsfrekvens av mastitt på 0,58 og et celletall på oppunder 300 000 måtte noe gjøres, sier Wenche Ringstad og Erling Forsberg.

Ønske om mindre mastitt og bedre rutiner 

Wenche og Erling tok over drifta i 2012 etter forrige generasjon. Besetningen hadde strevd med mastittproblematikk i form av mye klinisk mastitt og høgt tankcelletall. Det var ønskelig å komme inn på et bra spor, ikke bare når det gjaldt jurhelse, men for drifta generelt. Etter initiativ fra Nøkkelrådgiver ble TINE- veterinær Knut Ove Hennum kobla inn og det ble som en start inngått AHTS avtale.

Da (februar 2013) hadde besetningen et nyinfeksjonsnivå på 83, behandlingsfrekvens for mastitt på 0,58 og gjennomsnittlig tankcelletall så langt det året på 286 000.

Tiltak

Det ble innført «Godt Jur»-rutiner i besetningen, ventilasjonsutredning og funksjonstest av mjølkeanlegget. Alle foreslåtte tiltak ble gjennomført. Nytt ventilasjonsanlegg ble montert sommeren 2013 og Vadia- test utført ganske straks etter oppstartsbesøket.

Status nå

Nå er status så langt i 2014: Nyinfeksjonsnivå på 36, behandlingsfrekvens mastitt på 0,17 og celletall på tanken i mars 2014 på 114000 med stabil elitemjølk.

Angrer ikke et sekund på investeringen

Erling sier han angrer ikke et sekund på at han engasjerte TINE Rådgiving og fikk en helhetlig og grundig gjennomgang av besetningen. Han sier også at alle de investeringer som er gjort, først og fremst på ventilasjon, har vært mer enn verd pengene.

Han understreker betydningen av å gjennomføre alle tiltak og ikke la ting bli halvveis gjort.

Erling vil sterkt anbefale tilsvarende tilknytning til TINE Rådgiving til andre produsenter og vil sjøl tegne den nye «FrisKUs» avtalen som framover vil erstatte AHTS, for å sikre god oppfølging på det forebyggende helsearbeidet.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås