Meny

Variabel grovfôrsesong med sprikende kvalitet

De fleste områdene av landet vårt rapporterer om mye fôr fra i fjor, så fôrmangel blir trolig ikke utfordringen i kommende innefôringssesong. Den største utfordringen ser derimot ut til å bli enorm variasjon i grovfôrkvaliteten mellom første og andre slått.

Det er viktig å være obs på sporer på grunn av krevende høsteforhold og at «årgangssurfôr» med lite E-vitamin kan gi mer frie fettsyrer i melka.

Førsteslåtten

Det generelle bildet er at førsteslåtten foregikk under stabilt gode innhøstingsforhold stort sett over hele landet. En lang godværsperiode gjorde sitt til at de som var tidligst ute med slåtten fikk superkvalitet med kraftfôrvirkning. Enkelte rapporterer om tre til fire kilo opp i ytelse ved overgang til årets førsteslått!

Andre var ikke fullt så stressa med å ta førsteslåtten, ettersom det var få eller ingen truende skyer i horisonten. I enkelte områder hadde våren (Nord-Gudbrandsdalen og nordover) og forsommeren vært så tørr og til dels kald, at noen ville vente i håp om å få mer mengde. Resultatene viser også en god del forvokst gras med mye trevler og redusert fordøyelighet.

Andreslåtten

Mange av de som fikk tatt førsteslåtten rimelig tidlig, fikk også tatt andreslåtten før den uendelig lange usikre nedbørsperioden satte inn for alvor. De aller fleste, og det gjelder store deler av landet, måtte imidlertid vente i spenning. Lavtrykk på lavtrykk formelig sto i kø og vannmengdene var til dels rekordstore. Til sist etablerte det seg endelig en høytrykksrygg. Det aller meste av engarealene fikk tørka opp såpass at det ble kjørbart og forsvarlig å starte innhøsting.

Enkelte steder står det fortsatt en del overvokst gras som både er gammelt og etter hvert begynner å gulne. Mye mengde, men svært uviss kvalitet.

Stort sett de fleste områdene kan rapportere om mye fôr fra i fjor, så dermed tror vi ikke fôrmangel blir utfordringen i kommende innefôringssesong.

Frykter variabel kvalitet

Den største utfordringen ser ut til å bli enorm variasjon i grovfôrkvaliteten mellom slåttene.

Av de analysesvarene som har kommet inn, foreløpig hovedsakelig av førsteslåttprøver, ser kvaliteten (landsgjennomsnittet) enda litt bedre ut enn i fjor som jo var et godt grovfôrår.

Høyere tørrstoffinnhold, mer protein i graset, noe mindre fiber (NDF) og god fordøyelighet av organisk stoff. Stort sett gode høsteforhold har gitt bra med sukker og generelt lite gjæringsprodukter. Det i sum gir surfôr med høy næringsverdi som kyrne vil kunne ete mye av.

Så gjenstår det bare å vente på prøveresultatene av andreslåtten, og for noen, enda flere slåtter.

Uttak av fôrprøver og riktig sammensetning av grovfôrkvalitetene gjennom hele innefôringssesongen blir ekstra viktig i vinter.

 

Noen beskrivende kommentarer fra fôringsrådgiverne våre:

Nord-Norge

«Det ser stort sett bra ut i Nordland, Troms og Finnmark. Både første og andreslåtten (for de som er ferdige med den) har jevnt over gitt bra avlinger. Men vi hadde mye regn i juli, og mange brukte lang tid fra start til slutt på førsteslåtten, så vi er spente på kvaliteten. Ser også at det er en del kjøreskader enkelte steder, så det kan jo bli "spennende" i forhold til sporer»

Nord-Trøndelag

«For de av oss som ville på fisketur i juni, var det umulig å finne mark i tørrværet»      

«Halve avlinga fra i fjor på førsteslåtten, men antakeligvis drøyere baller i tørrværet»

«Tørrværet fortsatte etter førsteslåtten, så vi ser flere generasjoner timotei i gjenveksten»

«Flere burde nok helt klart lagt opp til tre slåtter ut fra værsituasjonen i sommer» 

Sør-Trøndelag                                                                                 

«De som la opp til tre slåtter kommer nok greit i mål, de andre måtte slite med andreslåtten»

Møre og Romsdal

«En del stressa seg opp etter at det blei få ball med førsteslått - noen plasser var det nok også lavere avling på grunn av tørt vær kombinert med lett-tørka jord. Men gode høsteforhold ga mye fôr i hver ball, så pulsen gikk ned på de som fant ut det etter hvert».

«Kvalitet på andreslåtten vil variere med om folk har fått slått før 12. august da møkkaværet satte inn, eller om de tar andreslåtten nå så fort jorda er kjørbar.»

«Vanskelige høsteforhold er jo ikke en sær problemstilling her på Møre, da. Så alt i alt har sesongen vært minst middels god»                                                                                                     

Sogn og Fjordane

«Dette var utvilsomt sesongen med de store variasjonene, 14 dager med finvær før slåtten ga enorme TS-avlinger, god gjæring og god kvalitet»

«Det tulla seg skikkelig til på andreslåtten, for mange har det gått over ni uker mellom slåttene»                                                                                                    

Hordaland

«Slo førsteslåtten 2. juni, har enda ikke fått tatt andreslåtten (12.aug!)»

«Enkelte slo i forrige uke i rein desperasjon, graset ligger fortsatt ute og en kan se betydelige kjøreskader»                                                                                                     

«Her i Hordaland har vi nok hatt det våtest av alle og enkelte har faktisk begynt med Formel grovfôrmangel allerede, vi får krysse fingrene for finvær neste uke»      

Rogaland

«På Jæren er nok førsteslåtten som ett normalår, mange fôrer fortsatt med fjorårsfôret»

«Fortsatt står det mye andreslått å gulner på rot, så det blir spennende å se kvalitetsforskjellen»

Agder-fylkene

«En varm vår med regn akkurat til rett tid resulterte i en førsteslått med både avling og kvalitet». 

«Juli ble særdeles fuktig og kald. Vi fikk flere døgn ned mot tre til fire grader på natta som gjorde at veksten stoppa noe opp. Høstemetoden på andreslått var å kjøre sikk-sakk mellom bygene»

«Enkelte har så mye fôr på lager at vi nok vil bruke 2015 fôr frem til november»

«Frie fettsyrer i melka har økt på hele linja, og de som nå tar i bruk førsteslåtten fra i år øker ytelsen samtidig som innholdet av frie fettsyrer går ned»                                                                                                          

Østlandet Sør

«Her i Oslofjordområdet fikk de fleste tatt andreslåtten under gode høsteforhold, prøveresultatene så langt viser veldig variabel kvalitet»                                                 

«Også i Mjøsregionen er det fortsatt mye som ikke er slått mer enn en gang før regnet satte inn. Avlinga på førsteslåtten er ikke som i fjor, men ballene virker dryge»

«Avlinger under middels, og bare enkelte har fått høsta andreslåtten»  

Østlandet Nord

«Nord i Gudbrandsdalen kom det enkelte steder under 60 mm regn fra nyttår til St. Hans, så mye av førsteslåtten ble tørkeskada med halve avlingen sammenlignet med i fjor»

«Andreslåtten ser bra ut, vi satser på finvær nå, fjellslåtten ser rimelig normal ut".

«Ekstremt lite snø ga en del overvintringsskader og kald tørr vår utsatte nok førsteslåtten, er spent på om det ble for mye trevler»

«Nå begynner graset å visne i botn, så nå må finværet komme snart»     

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juli

Kr 5,33

Snitt fettprosent kumelk juli

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås