Meny

Du lurer aldri ei ku

Jeg har som mål at når jeg står på gardstunet skal jeg kunne se beitende dyr samme hvor jeg vender meg, sier Einar Kiserud, økologisk mjølkeprodusent i Østfold. Nå står han foran første sesong med robot og beiting.

 

 

– Beiting er min stolthet, det er hobbyen min. Jeg nyter å gå ute i beiteområdene å se hvordan jeg kan perfeksjonere beitinga ytterligere. Når det gjelder beite til mjølkekyrne har jeg erfart at det å ha mange skifter fungerer godt. Du lurer aldri ei ku, er det lite eller for gammelt beite gidder de ikke å beite. Litt nytt beiteareal hver dag vekker interessen. De fleste er enige om at kyrne skal ha nytt fôr hver dag i innefôringssesongen. Det gjelder og i beitesesongen. Det å spe på med mer areal utover sommeren når veksten avtar er spennende og utfordrende, sier Einar. Kyrne får alltid fri tilgang på fôr inne og dette justeres etter beitekvalitet og mengde.

Brenner for beiting

Einar brenner for beiting og ønsker å dele erfaringene sine. Han er ikke redd for å slippe kua ut på forholdsvis kort gras. Ofte er det mye hvitkløver og mange kilo tørrstoff likevel. Det er bedre å slippe de raskt på, og ta de raskt av igjen, slik at beitet kan vokse opp igjen. Sist sommer har kyrne hos Einar beitet ned skiftene 7-8 ganger. Når det gjelder kraftfôrtildelinga synes Einar det fungerer fint å la kyrne stå på «vinterrasjon» og la dem regulere opptaket etter beitekvaliteten.

Ny robot

Ny-fjøset er plassert slik at beitearealene ligger rett utfor fjøsdøra og det er anlagt ei ny fegate slik at alt er klart når vekstsesongen starter.  2014 blir første året med robot og beiting. Einar ønsker å ta med seg de gode erfaringene han har tidligere og ser ikke på robot og beiting som et problem. Nå er det tid for å planlegge årets beitesesong, både når det gjelder gjødsling og skifte inndelinger.

Dele erfaringer

Sommeren 2014 har Einar lyst til å få til mer erfaringsutveksling med kollegaer gjennom beitesesongen. Det å treffe kollegaer og diskutere fag er verdifullt, synes Einar. Før dette skal han til Hedmarken og holde inspirasjonsforedrag om beiting, og når ytelsen har passert godt over 8 500 og kraftfôrforbruket er nede på 23 Fem/100 kilo mjølk så har han virkelig noe å fortelle om. I tillegg er mye av kraftfôret han bruker produsert på garden.

Les mer

Ønsker du å lese mer om Einar Kiserud så kan du lese hele artikkelen i BUSKAP nr 7 2013. I tillegg kan du lese i Buskap nr 4, 5 og 6 i 2013 der Einar har delt sine erfaringer fortløpende  gjennom beitesesongen.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås