Meny

Prosjekt «MELK i Vestfold» på tur til nabofylket

Emil Moen forteller om prosessen fra planlegging til ferdig fjøs i Tranby. Foto Marthine D. Unnerud
Emil Moen forteller om prosessen fra planlegging til ferdig fjøs i Tranby. Foto Marthine D. Unnerud

Onsdag 6.desember reiste en minibuss med melkeprodusenter fra Vestfold og rådgivere fra TINE Rådgivning på tur til Buskerud for å se på fjøs. Målet for dagen - å besøke ett ombygd og ett nytt fjøs.

Som en del av prosjektet MELK i Vestfold, var det lagt opp til tur for å besøke fjøs og melkeprodusenter som har investert for framtida. Produsenter som er klare for å imøtekomme løsdriftskravet som kommer i 2034.

Melkeproduksjon i Vestfold

I Vestfold er det totalt 65 melkeprodusenter, hvorav 20 av disse i dag har båsfjøs. Det er også flere som har løsdriftsfjøs som har vært i drift i èn generasjon eller mer allerede, som også vil ha et behov for oppgradering etter hvert.

-Mange melkebruk har eksisterende fjøs det er fullt mulig å bruke også i framtida, derfor er det like viktig å vise fram ombygde som nye fjøs. Hvert enkelt bruk må utnytte de ressursene som ligger i den enkelte gård best mulig. Nytt fjøs er ikke alltid løsningen, sier bygningsrådgiver i TINE, Olav H Sikkeland.

Fjøsbesøk

Først på programmet besøkte prosjektet to generasjoner Moen; Gunnar og Emil. De bygde på det eksisterende løsdriftsfjøset og satte inn melkerobot. De viste hvordan de har klart å unytte eksisterende fjøs på en praktisk måte. Videre gikk turen til Vestfossen, hvor melkeprodusent Leif Ove Sørby og datteren Lina driver i kompaniskap, for å forberede overtakelse om noen år. Leif Ove bygde nytt fjøs i 2011, og driver i dag med melkeproduksjon og ammekyr.

Lenge til 2034?

2034 er året løsdriftskravet slår inn, selv om det kan virke lenge til, er planleggingen til en fjøsbygging omfattende og tidkrevende.

- Går du med bygge-tanker, sett opp en tidslinje for ditt eget bruk/familie for å visualisere hvor «langt» det er fram til 2034. En investering i nytt/ombygd fjøs er ofte betydelige, og kan omfatte flere generasjoner. Dette er elementer som gjør prosessen fra tanken på en investering i fjøs til et ferdig fjøs lang, sier Olav H Sikkeland i TINE.

Prosjekt_MELK_2
Fornøyde melkeprodusenter fra Vestfold hos Leif Ove Sørby i Vestfossen. Foto Camilla Mellemstrand.

Melkeprosjekt

Distrikt 110 i TINE Rådgivning arrangerer for tiden to melkeprosjekter, ett i Telemark og ett i Vestfold. Prosjektene har som hovedmål å rådgi melkeprodusenten på de valgene og investeringene som bonden må ta før kravet om løsdrift inntreffer, samt å sikre rekruttering på gårdsbruk med melkeproduksjon. Prosjektet finansieres med støtte fra Fylkesmannen i Vestfold, Innovasjon Norge og Fylkeskommunen i Vestfold.

Fakta om prosjekt MELK

Prosjekteier:     TINE Rådgivning v/Distriktssjef Sigbjørn Haslemo.
Prosjektleder:   TINE-rådgiver: Heidi Thorin Olsen

Utøvende prosjektgruppe:
Olav Halvorsen Sikkeland, bygningsrådgiver
Heidi Thorin Olsen, livslinjerådgiver
Amund Hågenrud, økonomirådgiver 
Marthine Dæhli Unnerud, økonomirådgiver

 

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1430 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås