Meny

Ny ideer etter fjøsdesign- og kusignalkurs

TINE Rådgivning inviterte produsenter til Vetvice sitt fjøsdesign- og kusignalkurs i Nederland. Flere reiste hjem med mye ny kunnskap og endra fjøstegninger!

Vetvice sitt mål er å maksimere helse og velferd for dyr og røkter, samt sikre kostnadseffektiv produksjon av topp kvalitet. «En syk ku trenger like mye tid som 40 friske», en påstand som beskriver den store lønnsomheten i å investering i dyrehelse og velferd.

I 2014 reiste TINEs byggrådgivere på Vetvice kurs og ble inspirert til å tenke nytt. Opplevelsen av et lærerikt og givende kurs inspirerte til å arrangere en slik reise også for TINE-produsenter som planlegger å bygge nytt eller renovere fjøset sitt. I mars 2016 møttes derfor ni TINE-produsenter og en fagleder fra TINE Rådgivning på flyplassen, klare for nye eventyr. Med åpent sinn og egne fjøstegninger i kofferten, var vi klare for både forelesninger og befaringer. Og etter tredagerskurset med mye informasjon, diskusjoner og fjøsbesøk hos nederlandske produsenter, reiste flere hjem med nye planer og endrede fjøstegninger.


Dag 1: Kusignaler og fjøsbesøk

Produksjonseffektivitet, bedre lønnsomhet, god dyrevelferd og bedret helse kan oppnås ved kun små endringer i fjøset. Det å lære og lese dyrene ved hjelp av kusignaler, kan veilede produsent til å skape en bedre hverdag for både kyrne og seg selv, samt bedre økonomien – helt gratis. Vi fikk innføring i Kusignaler på undervisningslokalet til Vetvice i Bergharen med tilhørende praksis på to fjøsbesøk. Flere av deltagerne bemerket selv at de hadde sett seg blinde på eget arbeid og gledet seg til å komme hjem, gå i fjøset, observere og deretter gjøre små endringer.

Visste du for eksempel at:

  • Økt vanninntak gir økt ytelse – Har du nok vannkar? Er de så rene at du ville drukket av de selv? 
  • Kuler på kroppen er unormalt? Se på kyrne dine og finn eventuelt årsaken til at kuler oppstår.
  • Kuler på nakken kan tyde på feil utforma fôringsfront – Kan den heves? Eller flyttes lengre ut?
  • Du skal kunne lese en avis i alle kriker og kroker i fjøset? Om ikke bør du kanskje vaske lysrørene?
  • Det skal høres ut som applaus når avføringen treffer gulvet hos melkekyrne?
  • Ved riktig utforma liggebåser skal ni av ti kyr som er i kontakt med liggebåsene, ligge?

 

Dag 2: Fjøsdesign og fjøsbesøk

Nederlenderne har blant annet stor fokus på stressfri kalvingslinjer og plassering av sinkyr. Andre gjengangere i moderne nederlandske fjøs er naturlig ventilasjon (fjøs uten vegger) og djupstrø i liggebåsene. Slike løsninger krever en omstilling i arbeidsrutiner og ny forståelse av hvordan produksjonen skal driftes. Etter ett interessant foredrag på fjøsdesign, utforming, ventilasjon og smarte løsninger for melkekyr, besøkte vi tre forskjellige produsenter for å se løsninger i praksis.

interiør_åpent_fjøs_nederlandJPG

 

Dag 3: Fjøsdesign, diskusjon av egne tegninger og fjøsbesøk

Ettersom flere og flere norske melkebønder ønsker å installere melkerobot i sine driftsbygninger hadde vi en forelesning om design av robotfjøs. Den siste dagen hadde vi også mye fokus på egne planer og fjøstegninger. Vi gikk igjennom problemer som kunne oppstå og kom med forslag om eventuelle endringer og nye løsninger. Før hjemreise rakk vi å se fire fjøs med ulik planløsning og mekanisering.

Eksteriør_åpent_fjøs_nederland

 

Produsentene som var med på fjøsdesign- og kusignalkurset ga inntrykk for at de hadde lært mye nytt. De følte absolutt at de kunne dra nytte av andre lands erfaringer. Her så vi fjøs med ulikt fokus enn hjemme, og flere av deltagerne ble inspirert til å tenke andre baner enn det de hadde gjort frem til nå. Alle reiste hjem med nye ideer og løsninger, klare for spennende dager med prosjektering i egne fjøs!

Tusen takk til foredragsholdere og alle deltagerne for en fantastisk tur!

 

Les mer om Vetvice

Nøkkelen til stressfri kalving

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås