Meny

Gode arbeidsbeskrivelser reduserer stress og problemer

Østen Tande fra Tretten ved sin tavle.
Østen Tande fra Tretten ved sin tavle.

Østen Tande på Tretten i Gudbransdalen melde seg på prosjektet Lean i Landbruket. Med enkle grep har Tande redusert stressnivået og lettet jobben for avløseren og seg selv. Gode arbeidsbeskrivelser er et av grepene Tande har gjort. Få flere gode tips her.

 - Bror min jobber på TINE meieriet Tretten. Jeg hadde hørt fra han at Lean kunne ha stor virkning, sier Tande. Jeg har hengt opp tavler i fôrrommet, og her har jeg god oversikt. Kommunikasjon både til insminør, dyrlege og avløser går godt, og vi har egne felt der vi kan skrive beskjeder. Her henger både avlsplan, kalvingsliste og obsliste for brunst. I tillegg har jeg planlegging og huskelapp på innkjøp.

Lean tavle beskrivelse

Siloriveren var lunefull

Jeg har en siloriver som kan være litt lunefull ved frosne rundballer og for stor matingshastighet. Da slår den ut på mortorvernbryteren eller sikringen. Avløseren min hadde problem med å få kjøringa inn i fingrene, og jeg ble stadig oppring. Jeg måtte da ta en tur i fjøset, for å få riveren i gang igjen. Vi var begge med på Lean gjennomgang med rådgiver Mette Ulvestad og fikk tips til ulike verktøy vi kunne bruke for å ta bort plunder og heft. Dette med siloriveren var plunder og heft for oss begge. Løsningen var å lage en arbeidsbeskrivelse.

Finerplate var gull verdt

Østen hengte opp en kryssfinerplate på låven. Her henger alt verktøy som trengs i forbindelse med kjøring eller reparasjon av rundballeriveren:

 

Østen Tande i tekst 1

Etter at arbeidsbeskrivelsen kom på plass, har avløseren mestret bruk av riveren. Det er godt at jeg slipper å tenke mer på dette, sier Østen. Jeg har også laget en beskrivelse for oppstart av melketank etter strømbrudd. Dette skjer så sjelden at det var vanskelig å huske hvilke knapper man skal trykke på. Nå har jeg trygghet for at jeg taster rett.

Oppnår to fordeler

Fast plass

Alle hjelpemidler og verktøy som trengs i forbindelse med rundballefôring har sin faste plass. Da flyter arbeidet mer effektivt. I Lean kalles dette for 5S. Det står for Sortere, Systematisere, Skinne, Standardisere og Sikre.

Trygghet

Tydelige arbeidsbeskrivelser får de ansatte større trygghet i arbeidet og de er mindre stresset. Vi kjenner oss igjen i at det er når vi er stresset, så øker sjansen for at noe går galt. Når avløseren er utrygg, øker stressnivået, og feil oppstår. Det er en av bondens lederoppgaver å sørge for at alle har trygghet i jobben. Slike enkle beskrivelser kan brukes overalt hvor en vil sikre at alle utfører arbeidet på samme måte.

Arbeidsbeskrivelse lean i tekst

Har du egne erfaringer og tips? Del det gjerne i kommentarfeltet under.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås