Meny

Røde besetninger i BRSV og BCoV kontrollprogrammet

Mange melk- og kjøttprodusenter har blitt klassifisert «røde» i kontrollprogrammet for BRSV og BCoVt. For mange har dette kommet overraskende på, informasjonen har vært vanskelig å forstå og mangelfull. Dette har skapt en del frustrasjon og vi beklager det. I denne artikkelen forklarer vi noe mer utdypende på hva det vil si å komme i rød status.

«Rød» status, antistoffer påvist

Antistoffer påvist i tankmelken betyr at enkeltdyr i besetningen har vært i kontakt med BRSV og/eller BCoV og dannet antistoffer. Disse antistoffene skilles ut i melk og blod. Antistoff kan finnes i melk og blod i flere år. Dyr som er kjøpt inn i besetningen kan også ha vært utsatt for infeksjon fra salgsbesetningen og ha antistoffer i melk og blod. Vaksinerte kyr skiller også ut antistoffer. Et «rødt» analyseresultat trenger derfor ikke å bety at du har hatt et utbrudd i besetningen din. Det trenger heller ikke bety at du har virus i din besetning nå!

 

«Rød» status, hva gjør jeg?

«Rød» medfører ingen restriksjoner i din besetning! Du kan melde inn dyr til slakt og du kan omsette livdyr.

For besetninger som ikke omsetter livdyr, dvs ingen kjøp og salg av dyr,så er klassifiseringen viktig for å vite om det kan være smitte i fjøset. Er smitteslusen for besøkende på plass og dyr lastes på bilen uten at dyrebilsjåføren går inn i fjøset så er det liten risiko for å dra smitte inn og ut fra fjøset.

For besetninger som omsetter livdyr så trenger vi klassifiseringen for å unngå spredning av virusene. Vi ønsker ikke å spre virus med livdyrsalg og vi ønsker ikke at «røde» besetninger selger livdyr til «grønne» besetninger. Det er livdyrformidlerne som trenger denne informasjonen slik at livdyr som kommer fra «røde» besetninger transporteres med andre «røde» dyr, og dyr fra «grønne» besetninger transporteres med andre «grønne» dyr.

Mange «røde» besetninger har ikke virus på gården sin lenger og kan enkelt få "grønn" status ved å ta ut melkeprøver fra 1.laktasjonskyr eller ta blodprøve fra kalver. Ta en gjennomgang med din Tine-veterinær eller din privatpraktiserende veterinær for oppfølging. Det er viktig å kartlegge sykdomshistorien på gården og ha gode rutiner for innkjøp av dyr.

  • Har det ikke vært smittsom sykdom på gården de siste 3-4 årene, ta ut en samleprøve av 1.laktasjonskyrne dine. Ta melk fra 4 (ta 2 stk hvis du ikke har flere) av de yngste 1.laktasjonskyrne som opprinnelig kommer fra din besetning (ikke innkjøpte dyr da de kan ha med seg antistoffer fra selgerbesetning), bland den sammen, hell samlemelken over på et speneprøveglass, legg ved rekvisisjon, sett på frimerke og send prøven til Mastittlaboratoriet i Molde. En samleprøve koster 350 NOK
  • Har det ikke vært smitte sykdom på gården de siste 1-2 årene, kontakt din veterinær og ta ut blodprøver av kalver over 6 måneder. Ta kun blodprøver av kalver som er født og oppvokst i din besetning. Ikke ta prøver av innkjøpte kalver. Disse kan ha med seg antistoffer fra selgerbesetning. Legg ved rekvisisjon og send prøvene til Mastittlaboratoriet i Molde. Mastittlaboratoriet vil lage en samleprøve av disse blodprøvene på laboratoriet. En samleprøve fra blodprøvene koster 400 NOK

Kontakt også TINE-veterinær dersom det er spørsmål om din besetning, eller ring TINE Medlemssenter, tlf 51371500 for mer generelle spørsmål.Trykk her for en oversikt over TINEs-veterinærer med kontaktinformasjon.

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås