Meny

Mjølkekvalitet i beiteperioden

Celletallet stig i beitetida – friske jur ved beiteslepp gir best utgangspunkt. Det kvalitetskriteriet flest produsentar er bekymra for er celletallsnivået i mjølka i beitetida. Celletalet stig i sommarmånadane.

Bakteriesporar i geitemjølk

I 2017 starta TINE å kartlegge innhaldet av sporar i geitemjølk. Interessa er særleg knytt til innhaldet av sporar frå anaerobe sporedannande bakteriar, der dei viktigaste er smørsyreproduserande klostridier. Det er sporar frå desse som i størst grad kan vere problematiske ved ysting av kvite faste lagringsostar.

Tiltak mot sporer i geitemelk

Melk fra juret er fri for sporer. Høyt innhold av sporer fra anaerobe sporedannende bakterier i melk, skyldes hovedsakelig høyt sporeinnhold i surfôret og videre forurensing av melka fra gjødselrester og miljø. God hygienisk kvalitet på surfôret er det beste utgangspunktet for produksjon av god melk uten sporer.

Surfôr - grovfôrdyrking og ensilering

Sporer i surfôr stammer fra jord, husdyrgjødsel eller planterester. Ved smørsyregjæring under ensileringsprosessen skjer det en oppformering av sporer. En god ensileringsprosess forhindrer smørsyregjæring og videre oppformering av sporer i surfôret.

Auke feittprosenten i mjølka

TINE auka betalinga for innhald av feitt i mjølka frå 5 til 7 øre/liter frå 1.mai. Dette er eit signal om behov for meir feitt til industrien. Feittmengda kan aukast enten gjennom mjølkevolum eller gjennom feittprosenten.

Holdvurdering av mjølkegeiter

Fôring og stell i siste del av laktasjonen og i tørrperioden verkar inn på mjølkeyting og mjølkekvalitet i neste laktasjon. Rett fôring og stell i denne perioden har betydning for kvaliteten på råmjølka, livskraft og vekstevne til kjea som vert fødde.

Ny beregningsmetode for nyinfeksjonshastighet og helbredelseshastighet

Jurhelsen i en besetning er en svært dynamisk prosess. Infeksjonene (betennelsene) kommer og går gjennom året. Hastigheten på disse prosessene kan beregnes ut fra Kukontrolldata ved å se på antall kukontrollprøver som har beveget seg fra under 200.000 til over 200.000 fra en prøvetaking til neste. Disse beregningene ble etablert i 2003 og har vært kjent som nyinfeksjonsnivå og varighet av infeksjoner. Nye beregninger er gjort for å bedre disse beregningene

VM-osten Kvitlin® er månedens ost hos Meny

Kvitlin® har blitt tildelt Spesialitetsmerket fra Matmerk og hedret med bronsemedalje under World Cheese Awards (VM i ost) i London i 2017. I hele april får Kvitlin® ekstra oppmerksomhet i ostediskene til MENY-butikker over hele Norge.

Forrige side

Neste side

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2018

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 4,96

Snitt fettprosent kumelk april

4,30%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080

Adresse: Langbakken 20,
1430 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter