Statistikksamlingen fra Ku- og Geitekontrollen viser utviklingstrekk i norsk mjølkeproduksjon og omfatter produksjonsresultater til de 60% av husdyrkontroll-medlemmene som har godkjent årsoppgjør.
Statistikksamlingen for 2024 omfatter produksjonsresultater fra 3.674 kubesetninger og 126 geitebesetninger.
Ku- og Geitekontrollen er som dere vet bøndenes informasjonssystem, og det danner datagrunnlaget for MIMIROs styringsverktøy.
Her kan du ta et dypdykk i årsstatistikken for 2024
Noen av hovedtrekkene er listet opp her:
🐮 Kukontrollen
-
Melkeprodusentene er raske til å tilpasse seg endrede rammebetingelser som økt melkebehov. Muligheten til å produsere melk utover kvota har ført til økt antall kyr og økt årsavdrått:
-
Gjennomsnittsbesetningen er nå på 33 kyr. Dette er en økning på 1,8 årskyr i forhold til 2023 og en større økning enn vi har sett årene før.
-
Årsavdråtten er «all time high» på 8.230 kg mjølk eller 8.717 kg EKM (energikorrigert mjølk). Dette tilsvarer en økning på 292 kg EKM siden 2023.
-
Fettprosenten gikk litt ned og er på 4,27%.
-
Proteinprosenten er høyere enn noen gang, på hele 3,57%.
-
Mastitt er den absolutt vanligste årsaken til bruk av antibiotika (nesten halvparten av alle antibiotikabehandlinger).
🐐 Geitekontrollen
-
Årsoppgjøret i Geitekontrollen er basert på 126 helårsbuskaper med til sammen 18.151 årsgeiter (en nedgang på litt over 3.000 geiter fra i fjor). Besetningsstørrelsen var gjennomsnittlig på 144 årsgeiter pr buskap.
-
Årsavdråtten er på 685 kg melk, en økning på 14 kg pr. årsgeit i forhold til fjoråret.
-
Tørrstoffinnholdet i geitemelka målt som kg PLF har gått litt ned etter å ha økt de seinere årene. For ca 10 år siden var kg PLF 90 kg, og i 2025 var kg PLF 85,9 pr. årsgeit.
-
Fettprosenten har gått ned i 2024 fra 4,61% til 4,54%.
-
Proteinprosenten har økt fra 3,45% til 3,47% i 2024. Den langvarige positive trenden i økt proteininnhold ser ut til å vedvare.
Driftssystem i Kukontrollen 2024
I 2024 var 55 % av norske besetninger løsdrift. Videre kan vi se at hele 75,9 % av kyrne i er i løsdriftsfjøs og står for 76,4 % av melka. Se illustrasjon:

Takk til alle som har sendt inn data – det betyr mye! Nå håper vi at de siste 40 prosentene også blir med, slik at vi får et mest mulig komplett bilde av norsk melkeproduksjon i 2025. Jo flere som bidrar, jo bedre blir grunnlaget vi bygger videre på.