Hopp til innholdet

Hva er avviksmelk - og hvordan unngå det?  

Publisert:

Avviksmelk er en fellesbetegnelse på melk som av ulike grunner ikke kan brukes i meieriindustrien. Her kan du lese mer om de vanligste årsakene, og hvordan enkle rutiner kan spare deg og industrien for store tap.  

Avviksmelk er en klassifisering som gis i leveringskontrollen på meieriene. Dette er melk som ikke kan benyttes i industrien, og som medfører at store melkevolum må vrakes. 

Årsakene til at melk klassifiseres som avviksmelk, er enten høyt bakterietall, mistanke om medisinrester, avvikende lukt/smak eller påvisning av eventuelle fremmedlegemer i melka. 

Leveringskontrollen – sjekk av lasset  

Alle tankbiler som skal levere melk ved et meieri, gjennomfører leveringskontroll. Det blir tatt ut lassprøve av hele tankbilen, for å sjekke om samlet kvalitet er god nok til å levere melka. Dersom det er avvik på lassprøven, sjekkes de ulike skottene (tette rom) i bilen, hver for seg. Ved eventuelle avvik på skott, blir leverandørprøvene til de produsentene som har melk i aktuelt skott sjekket nærmere.  

Klassifiseringen avviksmelk ilegges den (eller de produsentene) som har forårsaket at samlemelka på ett eller flere skott ikke kan benyttes som råstoff i industrien. 

De vanligste årsakene

I samtale med produsenter som har levert avviksmelk, har vi avdekket noen årsaker som går igjen: 

  • Glemt å slå på tanken
  • Kommunikasjonssvikt med avløser 
  • Feil på robot 
  • Kjølesvikt på gårdstank 
  • Strømbrudd 
  • Gått tom for vaskemiddel til tankvask eller robot 
  • Mastitt 

Unngå avviksmelk med enkle rutiner

  1. Alle dyr (eller kjertler) som ikke skal melkes på tanken må merkes godt, slik at det ikke er rom for misforståelser. Dyr under behandling eller mistanke om avvikende melk, skal melkes separat (f.eks. på spann). Vi anbefaler ikke at disse melkes på det vanlige melkeanlegget eller roboten
  2. Etter strømbrudd må du sjekke at gårdstanken starter i kjøleprogram, og at all melk som over tid har stått uten kjøling i tank eller robot, går til avløp  
  3. Sjekk temperaturen på gårdstanken minimum 2 ganger daglig 
  4. Nedkjølingstiden på 1. målet bør være under 1,5 time 
  5. Lytt til gårdstanken – hovedregelen er at den rører i 2 minutter og pauser i 15 minutter 
  6. Ikke slå på tanken og håp det beste, dersom tanken har stått uten kjøling i flere timer, f.eks. mellom to fjøsstell 
  7. Sjekk vaskemiddeldunkene rutinemessig, og sjekk også at slangene ikke er tette
  8. Tydelig kommunikasjon med avløser – f.eks. ved hjelp av informasjonstavle 

Husk! All melk som er på gårdstanken på leveringstidspunktet er godkjent av deg.

Dersom du mistenker at noe kan være galt med melka på tanken, bør melka ikke leveres, med mindre du har mulighet til å sjekke kvaliteten på tanken før levering.

Ta kontakt TINE Medlemssenter på tlf. 51 37 15 00 (# innvalg 2) dersom du har spørsmål. 

Konsekvenser  

Konsekvensene av å levere avviksmelk er stor både for TINE og for den/de produsentene det gjelder. 

All avviksmelk, uavhengig av årsak, gis et trekk på kr. 10.000 pr. tilfelle. Dette trekket kommer i tillegg til at levert volum ikke avregnes. For en produsent som leverer 2.500 liter, vil levert avviksmelk betyr et direkte økonomisk tap i størrelsesorden kr. 24.000, som er summen av tapt basispris for volumet pluss tilleggstrekket på kr. 10.000.

Ved levering av avviksmelk, uansett årsak, vil aktuell kalendermåned ikke bli godkjent med tanke på premieringsopptjening. I henhold til TINEs betalingsregelverk for rå melk, iverksettes det hentestopp dersom det leveres to påfølgende leveranser med avviksmelk.

Les mer om dette i TINEs betalingsregelverk for rå melk