Meny

Vil gjøre teknologi forståelig for alle

Gunnar Hovland var en av mange engasjerte deltakere på Teknologilabens frokostseminar om 3D-print. Her fikk vi lære mer om hvordan TINE kan utnytte denne teknologien hvor man kan printe ut alt fra mat til maskindeler.

Av Therese Werenskiold

– Vi vil at folk skal få ta og føle på dette, det er først da man skjønner hva det handler om. Ellers er det vanskelig å forstå teknologi og hva det vil bety for oss i TINE, i hvert fall hvis man ikke er teknolog selv. Vi vil være den virksomheten der flest medarbeidere forstår hvordan 3D-print og annen banebrytende teknologi fungerer, sier Sven Richard Magerøy Tønnessen, leder for TINEs Teknologilab.

Vil skape gnist

– Målet er at alle i TINE skal bli litt mer opplyst og litt mer inspirert enn våre konkurrenter. For å tilpasse oss endringene som vil skje i fremtiden, har vi en radar som identifiserer ny teknologi, og vi deler kunnskapen for eksempel gjennom frokostseminarer, kompetansegrupper, fyrtårn og labprosjekter, sier Inger Gislesen, prosjektleder i Teknologilaben.

Fyrtårn for 3D-print

Morten Hansen er fyrtårn for 3D-print i TINE. Som fyrtårn skal Morten fordype seg i mulighetene og praktisk bruk av teknologien og dele denne kunnskapen med sine kollegaer.

Han forteller entusiastisk om utviklingen som har gått fort, og som vil gå enda fortere fremover.

– Ta for eksempel vanlige printere. Før var disse dyre, dårlige, stygge og bråkete. Nå er de både billige, bra og funksjonelle. Den samme utviklingen vil vi se med 3D-printere. Det er allerede en del som har 3D-printere hjemme i dag, men de fleste av disse har begrenset funksjonalitet. I fremtiden vil det kanskje være vanlig å printe ut sine egne solbriller, dessert til middagsselskapet eller reservedeler til vaskemaskinen, sier Morten.

Hva kan vi bruke dette til i TINE?

– Vi kan printe ut reservedeler til gårdstanker eller biler, og vi kan bruke det til produktutvikling og prototyping i innovasjonsprosessen. Vi kan også printe ut maskindeler og mat eller former til mat, sier Morten. Han oppfordrer alle som har ideer til hvordan TINE kan bruke denne teknologien til å komme med forslag.

– Jeg gleder meg til vi får brukerstøttesaker som Hvor finner jeg oppskriften til ostekaken vi kan printe ut? istedenfor Hvordan fyller jeg mer toner på printeren?, sier han.

Hjelper industrien å bli mer effektiv

Morten Kollerup Bak fra Mechatronics Innovation Lab (MIL) er en av Norges fremste eksperter på 3D-print. MIL har ett formål med virksomheten: å hjelpe industrien med å bli mer effektive og konkurransedyktige.

– Tradisjonell produksjon har en stor oppstartskostnad, og så blir det billigere per enhet når volumet øker. Med 3D-print er det motsatt, men det er i ferd med å endre seg. Snart blir det billigere med masseproduksjon ved hjelp av denne teknologien, spår han.

Morten fra MIL trekker frem tre fordeler med 3D-printing:

  1. Kompleksitet er ikke kostnadsdrivende
  2. Produksjonen har ingen oppstartskostnad
  3. Det går veldig fort. Når materialet er valgt og formen er klar, kan man printe ut umiddelbart.

Men det er noen ulemper også, for eksempel er delene sjelden helt ferdige når de kommer ut av printeren. Man må som oftest gjøre noe mer med dem før de er klare. Det er også noe svakhet i byggehøyden. Men dette endrer seg fordi teknologien utvikler seg hele tiden. – Det er ikke en magisk maskin, men det er heller ikke langt unna, sier han.

Kan jeg røre den? Er det spiselig?

Alba Martín fra Natural Machines i Barcelona demonstrerte matprinteren Foodini. Det gjør hun ofte, og det er to spørsmål hun får til stadighet: Kan jeg røre den? Er det spiselig?

– Svaret er ja på begge. Vi jobber bare med ekte ingredienser. Man kan bruke hvilke ingredienser man vil, men det må være mykt så det kommer ut av dysene. Ost, potetmos, couscous…

Alba forteller om flere fordeler med matprinteren. – Hvis man har barn som ikke vil spise spinat, kan man printe ut en spinatdinosaur, da går den ned på høykant.

Printerne kan også kobles til internett, slik at man kan velge ingredienser og former og printe direkte fra nettet.

– Man kan ha en egen minifabrikk hjemme. Det tar noen minutter å printe ut, men da kan man gjøre andre ting i mellomtiden. Jeg liker å sammenlikne matprinteren med en mikrobølgeovn. Det tok 25 år før folk flest ble vant til mikrobølgeovnen. Jeg tror at om 10-15 år, vil 3D-printere finnes i alle hjem, sier hun.

Teknolab kaker dessert 3D
Bernhard Azinger viser frem godbiter laget med 3D-print

Brudepar og brokkoli

– Det er ekte mat, altså. Jeg har jobbet med en matprinter på Kalbakken et par dager nå, og ser mange muligheter, sier TINEs egen konditor Bernhard Azinger.

Han forteller at kokker kan sette sitt personlige preg på maten ved å printe ut egne silikonformer. – Dette kan være svært effektivt, det fikk vi bevis på da årets Bocuse D´or-vinner brukte 3D-printer til å lage egne silikonformer til sitt konkurransebidrag.

Bernhard ser mange bruksmuligheter. – Først må man lage deig eller farse. Den kan lages av alt fra sjokolade til kremost eller brokkoli. Deretter kan det brukes til å lage dekorasjoner. For eksempel kan man skanne et brudepar og printe dem ut i sjokolade som kan settes på toppen av bryllupskaka, sier han.

Sammen med Alba har Bernhard laget og printet ut sjokoladepynt og kremostsnøkrystaller som de fremmøtte seminardeltakerne fikk smake på.

Vil du vite mer?

Her finner du informasjon om og fra TINEs Teknologilab

 

 

 

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juni

Kr 5,28

Snitt fettprosent kumelk juni

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås