Meny

TINE har fått internasjonal varmepumpepris

TINE er tildelt den internasjonale prisen «Heat Pump City of the Year 2019». Bakgrunnen er de nye termiske varmepumpene som er installert i det nye meieriet i Bergen. De er unike i norsk industri og bidrar betydelig mot en bærekraftig produksjon i TINE.

Ikke nok med at TINE vant Norsk Varmepumpeforenings pris for 2019 for mangeårig og målretta arbeid med varmepumper. Nå har TINE også vunnet prisen «Heat Pump City of the Year 2019» for de nye termiske varmepumpene i det nye meieriet på Flesland. Prisen ble delt ut onsdag kveld på en stor konferanse i Brüssel i regi av European Heat Pump Association (EHPA). Kim Andre Lovas var i Brüssel for å motta prisen.

Varmepumpeprisen  Kim Andre Lovas

- Det var både en stor glede og en stor ære å oppleve at vi får slik internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse for vårt arbeid med nye energieffektive løsninger. Det gir oss stor inspirasjon i det videre arbeidet med å erstatte fossil energibruk i industrielle prosesser med fornybare og effektive løsninger, sier Kim Andre Lovas, Han er fagspesialist på energi i TINE. 

Norges nye miljømeieri

TINE ønsker å være et lokomotiv mot en miljøvennlig og bærekraftig norsk industri. Målet er å kun benytte fornybare energikilder både i industri og transport innen 2025. Det nye meieriet vi nå bygger på Flesland blir viktig for å nå dette målet.

- Vi kaller det miljømeieri fordi vi tar i bruk det som fins av muligheter og ny teknologi for bærekraftig produksjon. Noen av løsningene er helt nye i norsk industri. Det er helt naturlig for TINE å sette klimautfordringene høyt fordi de produktene vi lager får sitt råstoff, melka, fra naturen og derfor er vi helt avhengig av naturen, sier Lovas. 

Nytt meieri Bergen eksteriør

Kjølemaskiner og varmepumper i samspill

Det nye meieriet på Flesland vil ha de mest moderne og energieffektive løsninger basert på fornybar energi. Det største tiltaket er disse termiske varmepumpene som skal produsere hett vann på 95 grader. I tillegg til dette hovedtiltaket blir det en rekke andre tiltak for å holde energien i meieriet og ikke slippe den ut til omgivelsene. Meieriet kobles til fjernvarmenettet på Flesland og får 6000m2 solceller på tak for egenproduksjon av strøm. I selve produksjonsprosessen blir det en omfattende satsing på miljøriktige tekniske løsninger.

- Det nye meieriet på Flesland vil være det første som får all varme og kulde levert av kjølemaskiner og varmepumper i samspill. Det blir også det første meieriet i Norge uten fossil eller direkte elektrisk oppvarming. På vegne av TINE vil jeg gjerne takke Enova, Innovasjon Norge, Sintef og Forskningsrådet som er viktige bidragsytere for at vi har klart å gjennomføre mange av våre prosjekt, sier Lovas.

 

 

 

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås