Meny

Statsministeren sprengte i gang nytt meieri på Flesland

Statsministeren trykker på knappen og utløser den første salven for bygging av nytt meieri i Bergen. (Foto: Olav Håland)
Statsministeren trykker på knappen og utløser den første salven for bygging av nytt meieri i Bergen. (Foto: Olav Håland)

I dag markerte statsminister Erna Solberg, med en sprengladning, at byggingen av TINEs nye meieri på Flesland er i gang. Det nye meieriet skal bli Nordens mest effektive og fremtidsrettede.

Jeg er imponert over de fremtidsrettede løsningene dere velger på energi og miljø, sa statsminister Erna Solberg som ønsket TINE lykke til med byggingen av det nye meieriet.  

Meieriet til over 800 millioner kroner vil ha moderne og energieffektive løsninger basert på fornybar energi. Dette innebærer tilkobling til fjernvarmenettet på Flesland og 6000 kvadratmeter solceller på taket for egenproduksjon av strøm. På tomta bygger TINE egen fyllestasjon for biodrivstoff til lastebilene - og ladestasjoner for elektriske privatbiler. TINE legger også til rette for gradvis overgang til elektrisk drevne distribusjonsbiler. 

Saken fortsetter under videoen 

Innovativt meieri 

 I selve produksjonsprosessen er det lagt opp til energieffektive løsninger som er bedre for miljøet. En varmepumpe som gjenvinner varme fra kjølelager og produserer damp for bruk i produksjonen, er ett eksempel. Meieriet på Flesland blir det første med en slik teknologi. Videre skal overskuddsvarme fra produksjonen gjenvinnes og brukes til gulvvarme, snøsmelting, varmtvann og oppvarming. I tillegg blir det energieffektive løsninger med LED-belysning, og annet teknisk utstyr som reduserer energiforbruket. 

-På industrisiden har TINE identifisert ulike prosjekter som vil redusere klimagassutslippet fra meieriproduksjonen betydelig. Halvparten av våre anlegg er allerede over på fornybar energi, og i 2020 har vi en fornybar andel på 85 prosent. Vi jobber for at innen 2023 skal alle våre meierier kunne driftes 100 prosent på fornybar energi, sier konsernsjef i TINE, Hanne Refsholt.  

I sum vil TINEs nye anlegg spare og produsere egen energi som tilsvarer nesten 270 husholdninger og nærmere 1500 elbiler sitt årlige energiforbruk.  


Seks produksjonslinjer

Meieriet vil ha seks moderne produksjonslinjer hvor det årlig skal produseres 36,2 millioner liter melk, 1,6 millioner liter fløte og 5,7 millioner liter juice. Meieriet skal distribuere ferske meieriprodukter direkte til butikker, skole og barnehager i Hordaland og store deler av Sogn & Fjordane. 


Fra Minde til Flesland

Allerede i februar 2010 kjøpte TINE tomten på 75 dekar til sitt framtidige meierianlegg på Espehaugen industriområdet på Flesland. Bakgrunnen var at meieriet på Minde ble bygget i perioden 1957-1959 og er påbygd og ombygd en rekke ganger. Den siste store rehabiliteringen var i 1992-95. Meieriet er nå ganske nedslitt, og en gammeldags konstruksjon betyr at anlegget er lite fleksibelt for en ny runde med ombygging.  


TINE har investert fem milliarder

TINE har de siste årene satset på å utvikle industrien gjennom flere store utbyggingsprosjekter. Nå er turen kommet til Bergen. Men denne utbyggingen vil investeringene i store utbyggingsprosjekter passere fem milliarder kroner. For TINE er meieriet på Flesland en illustrasjon på at vi har et langsiktig perspektiv på vår industrielle satsing og investerer i norske arbeidsplasser. 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit juni

Kr 5,28

Snitt fettprosent kumelk juni

4,32%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås