Meny

Stølsmjølk får Spesialitet-merket

Kyrne i rekke og rad på veg til sommerbeite på stølen. Foto: Rune Kongsro
Kyrne i rekke og rad på veg til sommerbeite på stølen. Foto: Rune Kongsro

TINE fortsetter med Norges eneste stølsmelk i butikk. TineMjølk frå stølar i Valdres har nå blitt merket som spesialitet. – Vi var aldri i tvil om at stølsmjølk oppfyller alle krav til å få tildelt Spesialitet-merket for unik smak, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk.

 Stølsdrift har lange tradisjoner i Valdres og området er Europas største gjenlevende stølsregion med 300 støler. Stølene ligger på mellom 800 og 1000 meter over havet og dette gir også unike muligheter for produksjon av kvalitetsmelk.

− Vi opplever en økt interesse for spesialprodukter fra forbrukerne og ønsker derfor å satse videre på stølsmelk. Målet er å gi folk smaken av norsk fjellsommer, sier konstituert konserndirektør i TINE, Frode Fimreite.

Buføring i Valdres
Produsentene Sigrun og Jon Lerhol tok før helgen imot Spesialitet-merket på vegne av stølsbøndene i Valdres. Paret har en historisk gård i Vang i Valdres og utdelingen ble gjort i forbindelse med buføringen. Både gården og stølen ligger midt blant de mektige fjellene i Vang.

TINE har som mål å selge i overkant av 100 000 liter stølsmelk i sommer og den vil bli solgt i utvalgte butikker på Østlandet fra 8. juli.

− TINE er opptatt av å ivareta lokale tradisjoner og mangfold. Vi tror flere kommer til å få øynene opp for denne kvalitetsmelka fra fjellheimen i Valdres i år, sier Fimreite.

TineMjølk frå stølar i Valdres
Ordet støl kommer fra den gammelnorske stodull, som betyr «mjølkeplass». Hovedhuset på stølen heter sel, der bor bonden fra 4-12 uker hver sommer. Trøe er «tunet» på stølen. TineMjølk frå stølar i Valdres blir en lettmelk med 1,8 prosent fett.

Om Spesialitet-merket
Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på
de beste, lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. Produkter som bærer dette kvalitetsmerket er laget i Norge og oppfyller fastsatte krav for råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. Matmerk eier merkeordningen som skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås