Meny

Pasteurisering er viktig for folkehelsa

Rå melk rett fra kyr, geiter og sauer kan inneholde bakterier, virus og parasitter som gir sykdom. Men ved å varmebehandle melka (pasteurisering) dør de skadelige mikroorganismene.

Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at pasteurisering er et av de historisk viktige tiltakene for å bedre folks helse.

 Pasteurisering dreper skadelige mikroorganismer

Siden begynnelsen av 1950-tallet har det vært påbudt å varmebehandle rå melk før den omsettes. All melk i norske butikker er pasteurisert.

Pasteurisering vil si at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sekunder.  Mikroorganismene i rå melk blir drept ved pasteurisering, forteller Hanne Oppegaard, fagleder Trygg Mat i TINE.

Helt trygt å drikke melka

Det er forbudt å omsette rå melk (upasteurisert melk) på grunn av fare for sykdom. Bakterier, virus og parasitter kan komme over i melken under melking, for eksempel fra infeksjon i juret, sår på spenene eller fra avføring.
I forrige uke ble det kjent at det er påvist virus fra flått i melka.
– I følge NMBU tar pasteuriseringen knekken på dette viruset og de aller fleste skadelige mikrober som kan fremkalle sykdom, understreker Oppegaard.

Historisk viktig for folkehelsa

Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å bli syke, og bør heller ikke spise produkter laget av rå melk.

Mattilsynet har sine ord i behold når de uttaler at pasteurisering er et av de historisk viktige tiltakene for å bedre folks helse.

 

 

 

 

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås