Meny

TINE jobber for mindre fett fra palmeolje i kraftfôr

Foto: Bo Mathisen
Foto: Bo Mathisen

NRK Dagsnytt presenterte i dag tidlig en sak om at norske melkebønder bruker kraftfôr tilsatt fett fra palmeolje for å øke fettinnholdet i melken. Fôrprodusentene har så langt ingen god erstatning for dagens tilsetning. TINE er en pådriver overfor fôrprodusentene for å finne gode alternativer og samarbeider med bransjen i dette utviklingsarbeidet. TINE vil også utfordre leverandørindustrien til å tilby fôralternativer som er basert på fett fra palmeolje som gjennom sertifiseringer garanterer for at denne er produsert på en bærekraftig måte.

TINE vil orientere løpende om fremgangen i dette arbeidet og vil informere bedre om praksis.

 TINE beklager ikke å ha informert bredt nok om utfordringene knyttet til bruk av fett fra palmeolje i fôrindustriens kraftfôrprodukter.

 TINE har i dag avtalt møter med fôrprodusentene for å kreve fortgang i arbeidet med å finne gode alternativer til fett fra palmeolje i kraftfôr. TINE ønsker også selv å bidra enda tyngre inn i dette arbeidet.

 TINE vil også be om møter med andre aktører i verdikjeden for mat, for å lære mer om andres erfaringer med hvordan en kan jobbe effektivt inn mot leverandørkjeden for å øke bruken av bærekraftig fett fra palmeolje.

 FK Agri opplyser at fett fra palmeolje utgjør fra 0,5 til 3,5 prosent av innholdet i de ulike kraftfôrtypene. Mengden skal fôrprodusentene informere om i sine varedeklarasjoner. Det pågår nå lovende forsøk med andre fettkilder basert på norsk produksjon.

 Ikke mer mettet fett i melken
TINE gjør kontinuerlig omfattende analyser av melken og overvåker kvaliteten og fettsammensetningen nøye. Det er ikke høyere andel mettet fett i melken nå, enn det var tidligere. Forbrukerne får produkter med samme høye kvalitet som tidligere.

 TINE har tidligere vedtatt å fjerne palmeoljen i alle produkter. Når det gjelder ingredienser TINE selv produserer, ble dette målet nådd før utgangen av 2013. Dette gjelder omtrent 400 tonn. For et resterende mindretall av produkter – hvor TINE må kjøpe innsatsfaktorer fra andre aktører – jobbes det planmessig og intensivt videre med å påvirke disse leverandørene til å finne nye løsninger eller å tilby sertifisert bærekraftige alternativer. Parallelt jobber TINE med å finne alternativ produksjon av disse produktene.

 

 

 

 

 

 

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit februar

Kr 4,87

Snitt fettprosent kumelk februar

4,31%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås