Meny

Ny rapport om matvareprisene

I dag legger Dagligvareleverandørenes Forening (DLF) frem en rapport om utviklingen i matvareprisene. Mens leverandørenes pris til kjedene har økt med 4% har prisene i butikk økt med 6%, viser rapporten. Dette blir en het sak i mediene i dag, ikke minst i NRK Brennpunkt i kveld.

NRK vil nemlig ta opp temaet matvarepriser i kveldens program. For å få en nøytral vurdering av utviklingen av prisene, har DLF bedt Oslo Economics (OE) om å utvikle en rapport på utviklingen i grossistpriser og detaljistprisier.

1650 varer, tilsvarende 30% av omsetninga i dagligvarehandelen, er med i undersøkelsen som er basert på prisinformasjon både fra kjedene og fra analyseselskapet Nielsen.

Rapporten konkluderer med at handelens marginer øker. – Endringer i margin er et mål om markedsmakt. Økningen indikerer at konkurransen mellom kjedene er redusert og at de derfor har anledning til å utøve mer markedsmakt, sier Jostein Skaar i Oslo Economics til Aftenposten i dag.

«Matkrigen» på NRK Brennpunkt i kveld

DLF har innkalt pressen og andre interesserte til en gjennomgang av rapporten i morges. Vi venter at saken vil rulle og gå i mediene i dag. 

«Matkrigen» er også tema i kveldens Brennpunkt på NRK. Programmet starter med de velkjente problemstillingene om maktkonsentrasjonen i dagligvaremarkedet, bonuser, betaling for hylleplass, høstjakta m.m. Det reises spørsmål om hvor pengene blir av. 

Adm. direktør i DLF, Helge Hasselgård, intervjues om funnene i rapporten fra OE og har følgende budskap:

-Vi er opptatt av at det skal være en sunn konkurranse i alle ledd innen dagligvarebransjen. Uten å ta stilling til hvem som har skyld i dagens forhold, tror vi alle parter er tjent med en lovfesting av god handelsskikk.

-Analysen fra OE viser at det ikke er noen klar sammenheng mellom innkjøpspris og utsalgspris i dagligvaremarkedet når vi ser på utviklingen over tid. Redusert pris fra leverandør gir nødvendigvis ikke lavere pris ut til forbrukerne. Dette viser at forbrukerne kunne fått lavere priser hvis konkurransen i dagligvarehandelen var effektiv.
-For få kjeder gjør at markedet ikke fungerer og at prisene til forbrukerne er høyere enn hva de kunne vært. Dette er et samfunnsproblem.

Siste del av programmet blir en direkte debatt med eksperter i studio.

TINE ved konsernsjef Hanne Refsholt er også intervjuet av Brennpunkt, men det vil ikke brukes i selve programmet, men som del av nyhetsdekningen rundt saken i løpet av dagen

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit februar

Kr 4,87

Snitt fettprosent kumelk februar

4,31%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås