Meny

Norges nye miljømeieri settes snart i drift

De ligger godt i rute på Flesland. Fredag 5. juli blir første produksjonsdag om alt går etter planen og på mandag 8. juli får forbrukerne i Hordaland og Sogn & Fjordane melk fra Espehaugen på Flesland for første gang.

 Ola prosjektleder Bergen solceller tak
6000 kvadratmeter solceller på taket kan gi 1 MW energi, forteller prosjektleder Bjørn Prødel Halvrosen i ÅF Advansia. (Foto: Olav Håland)

Nesten et helt år har 200-250 personer vært i sving på byggeplassen. Nå er det litt færre fordi mye begynner å bli klart. Det foregår for tiden mye testing av utstyr, foreløpig med vann. Mandag 6. mai kommer den første melka til anlegget for testing. 

En optimistisk prosjektleder

Melkemottak og skummesal er så godt som klar til drift. Pasteurer, separator og homogenisator er montert og testa. Tappemaskinene er på plass og de holder på med testing. Lageret begynner også å bli ferdig.

Nytt meieri Bergen tappemaskin riktig
Tappemaskinene er på plass og er nå i test. (Foto: Olav Håland)

- Vi vet at tappemaskinene virker og at vaskestasjonene (CIP) virker hver for seg, men det er samspillet som er viktig. Jeg har en god magefølelse, eneste er de robotene som henter rullecontainerne med melk og transporterer dem til toppen av skrålageret. Sånne har vi ikke så mye erfaring med i TINE, og jeg må innrømme at jeg er litt spent på om de fungerer slik de skal, sier prosjektleder Bjørn Prødel Halvorsen, som sier han er godt fornøyd med leverandørene og er optimistisk. 

Nytt meieri Bergen lager
Lageret er snart ferdig. Vinduer i veggene gir gode lysforhold. (Foto: Olav Håland)

Juiceproduksjon fra i høst 

Når produksjonen starter opp i juli stopper produksjonen på Minde.

- Foreløpig skal vi kun produsere melk og fløte og ikke juice fordi juicepasteur og tappemaskin skal vi hente fra Minde. Derfor skal Oslo hjelpe oss med å produsere juice til vi er klar senere på høsten, forteller prosjektlederen.

Nytt meieri Bergen varmepumper
Seks varmepumper er ferdig testa. (Foto: Olav Håland)

Norges nye miljømeieri

Meieriet blir Norges miljømeieri. Seks moderne varmepumper er på plass. De skal håndtere både kjøling og oppvarming.

- Kombinasjonen av oppvarming og kjøling er et godt utgangspunkt for å finne gode og energieffektive løsninger, sier Halvorsen.

6000 m2 solcellepanel er allerede på plass på taket. De har en kapasitet på 1 MW og tilkoblingen til fjernvarmenettet på Flesland er allerede på plass.

Prosjektlederen er godt fornøyd med at det ikke har vært skader med sykefravær. Med 400.000 timer i prosjektet er dette imponerende. Prosjektlederen forteller også at de ligger i rute økonomisk. Rammen her er på 820 millioner kroner.

27 færre årsverk

Samlet sett blir det en reduksjon i bemanningen på 27,4 årsverk i forhold til slik det er på Minde i dag. Fem av disse årsverka er knyttet til råmelklaboratoriet som avvikles i Bergen og samlokaliseres på Heimdal. I tillegg reduseres bemanningen i produksjonen med 14 årsverk og i lagerdrift med 8,4 årsverk. Det blir ikke endringer i bemanningen i distribusjon.

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås