Meny

Nordmenn tror godt om eget kosthold

Klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik.
Klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik.

Nordmenn mangler ikke selvtillit når de blir bedt om å beskrive hvor sunt deres eget kosthold er. 7 av 10 mener de spiser sunt nok.

Tallene framkommer av en ny Norstat-undersøkelse blant 1000 respondenter i forbindelse med TINEs balanserapport. Bare 1 av 4 nordmenn oppgir at de ikke spiser sunt nok. Lavest selvtillit har folk i 40-årene. Der svarer «bare» 57 prosent at de har et sunt nok kosthold.

-Det er flott med selvtillit og bra at de fleste av oss ikke går rundt med dårlig samvittighet for hva vi spiser. Samtidig kan det nok reises spørsmål om vår egen oppfatning stemmer overens med virkeligheten, sier klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik.

Hun viser blant annet til at Folkehelseinstituttet slår fast at usunne kostvaner er en enda større helserisiko enn røyking.

Sukrer hverdagen

En undersøkelse fra Norkost viser at hver fjerde nordmann spiser mer sukker enn anbefalt av helsemyndighetene, og det samme gjelder nordmenns forbruk av mettet fett. Ifølge matforsyningstall og forbrukerundersøkelser, utgjør mettede fettsyrer 15 energiprosent av kosten vår. Anbefalt maksnivå er 10 energiprosent.

Det er flere matvarer som bidrar med mettet fest i kosten vår. Ost og kjøttprodukter står for den høyeste andelen.

Litt lørdag hele uken

Ellers hygger over halvparten av nordmenn seg med søtsaker på jobben flere ganger i uken, mens over 7 av 10 gjør det samme hjemme.

-Det er helt greit å skeie ut en gang i blant. Men det bør være en god balanse mellom fest og hverdag. Små justeringer i kosten, hvor vi erstatter noe av sukkeret og det mettede fettet med frukt, grønnsaker, fiber, fisk og magre meieriprodukter, kan gi deg både et bedre og friskere liv, understreker Skjølsvik.

kosthold

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit april

Kr 5,05

Snitt fettprosent kumelk april

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås