Regjeringen la 29. mai 2015 fram en melding til Stortinget som omhandler handelspolitikk. Meldingen beskriver utviklingstrekk ved internasjonal handel og Norges posisjon i dette, samt gir prioriteringer for den framtidige handelspolitikk. Regjeringen varsler i meldingen at de vil gå inn for å fase ut all bruk av eksportstøtte i landbruket innen utløpet av 2019
Dersom dette gjennomføres kan det få betydning for TINEs mulighet til eksport av Jarlsberg og for TINEs reguleringseksport.
Om eksporten av Jarlsberg
Melk som benyttes til produksjon av Jarlsberg for eksport mottar et tilskudd i prisutjevningsordningen for melk. Tilskuddet utgjør om lag 1 kr pr. liter melk eller ca. 10 kr pr. kg ost. Tilskuddet finansieres ved at melk som benyttes til ferske produkter som drikkemelk og yoghurt, ilegges en avgift. TINE betaler altså avgift på melk til yoghurt og mottar tilskudd for melk til melk til osteeksport.
Hvis tilskuddet til osteeksport fjernes blir det ulønnsomt å eksportere. Samtidig blir det mindre behov for å legge avgift på melk som går til yoghurt og vi vil bli mer konkurransedyktige mot import av yoghurt på innenlandsmarkeddet. Dagens avgifter på melk til yoghurt har gjort det lønnsomt for flere aktører å importere yoghurt. Historisk har yoghurtsalg i Norge gitt et vesentlig bedre bidrag til norsk melkepris enn eksporten. Yoghurtimporten vokser raskt og det har vært svært viktig for TINE å bremse opp importveksten gjennom innovasjon og nye produkter.
I overkant av 100 millioner liter melk til eksport
For norsk melkeproduksjon samlet vil effekten av eventuell bortfall av eksporten isolert sett være i overkant av 100 millioner liter melk som tilsvarer produksjonen på 750 melkebruk. En del av dette vil vi vinne tilbake i form av økt salg av andre melkeprodukter som følge av lavere avgifter på yoghurt og andre ferske produkter. Over tid vil TINEs ambisjon være å vinne tilbake hele volumet gjennom økt salg i Norge.
Jarlsberg er kanskje Norges mest populære merkevare innen mat i markeder som USA, Canada, Australia og deler av Europa. Dette er derfor en verdifull merkevare som mange utenfor Norge setter stor pris på.
Endring i støtteordninger krever tid
Dette innebærer at TINE må vurdere ulike alternativer for å forsyne det internasjonale markedet med Jarlsberg. Her vil vi også vurdere mulige konsekvenser for industrien i Norge ved bortfall av eksportstøtten med tiltak. TINE har sett utviklingstrekk over tid på flere områder som tyder på endringer i lands støtteordninger. Slike endringer krever tid til omstilling både for industri og melkeproduksjon. TINE ser derfor på om dagens produksjonsstruktur er optimal gitt ulike framtidige scenarioer.
TINEs anlegg med produksjon av Jarlsberg
De anleggene som i dag produserer Jarlsberg for det utenlandske markedet i Norge er:
TINE Meieriet Jæren
- Står for ca. 40 prosent av eksportproduksjonen av Jarlsberg. Dette tilsvarer rundt 22 prosent av anleggets totale produksjon.
TINE Meieriet Elnesvågen
- Står for ca. 60 prosent av eksportproduksjonen av Jarlsberg. Dette tilsvarer rundt 90 prosent av anleggets totale produksjon.
Av totalt 44.481 tonn TINE-produkter som selges i utlandet, er cirka 75 prosent laget på lisens i utlandet (i hovedsakelig i USA og Irland). Av de 11.689 tonnene som produseres i Norge og eksporteres, er 90 prosent Jarlsberg. Drøyt halvparten går til USA. Resten fordeles på Australia (17 prosent), Canada (12) og andre land. Tine solgte i 2014 for 2,4 milliarder kroner til utlandet (ti prosent av total omsetning). Dette ga et driftsoverskudd på 30 millioner kroner.
Om reguleringseksport
TINE har ansvaret for markedsreguleringen på melkesektoren. Som en del av dette gjennomføres i enkelte år reguleringseksport av ost eller smør. Eksporttapet dekkes gjennom omsetningsavgift. TINE har ikke benyttet muligheten til reguleringseksport de siste årene, men historisk har muligheten til eksport vært viktig for å hindre prisfall i det norske markedet. Hvis denne muligheten faller bort, blir utfordringene med å balansere det norske markedet større. Det betyr at det vil bli ennå viktigere å treffe godt med produksjon og kvoter.
Styreleders kommentarer i Bondebladet
Styreleder Trond Reierstad er intervjuet av Bondebladet. Under er et klipp fra intervjuet som viser TINEs holdning i saken.
Styreleder Trond Reierstad i TINE velger å møte en eventuell endring offensivt.
– Jeg forventer at når politikerne tar aktive grep, gjør de også avbøtende tiltak, sier Reierstad.
– Det som er viktig for melkeprodusentene og TINE er hva vi får til i det norske markedet, sier han, og forteller at TINE hele tiden jobber med å skape nye produkter for å vinne markedsandeler for norsk melk. Like fullt har importandelen økt de senere årene, særlig for yoghurt, ost og smakstilsatt melk. Reierstad beskriver importvernet som «krakelert».
– Vi forutsetter at myndighetene setter inn tiltak for å styrke norsk melk, slik at konkurransekraften øker, sier han.
– Yoghurt er et viktig og framtidsrettet marked, der det er sterk økning i importen. Dette er et eksempel på et område der det er viktig å legge til rette for at norsk melk har tilstrekkelig konkurransekraft. I dag er det en avgift på yoghurt, som en del av prisutjevningsordningen. Ved å fjerne den avgiften vil konkurransekraften til norsk yoghurt øke. Det vil bidra svært positivt. Potensialet i yoghurtmarkedet er ganske stort, sier han.
– Hva som blir konsekvensen av en utfasing av eksportstøtten, er avhengig av hvor godt vi lykkes, og hvordan myndighetene legger til rette. Da er det helt nødvendig at vi får overgangstid. Det trenger vi også for å sikre Jarlsberg internasjonalt. Norske melkeprodusenter og TINE har bygd opp en internasjonal merkevare, og det er viktig å ta vare på den, sier Trond Reierstad.