Konkurransen fra importerte meierivarer øker betydelig i første tertial 2018. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser en økning på de fleste sentrale meierivarer så langt i år. Ost og smaksatt melk øker spesielt mye.
Sammenliknet med samme periode i fjor har osteimporten*(blå søyle) økt med 10 %. Smaksatte melkedrikker som for eksempel iskaffe, sjokolademelk og næringsdrikker utgjør også et stadig større volum. Veksten innenfor denne kategorien (grønn søyle) har økt med hele 60% sammenliknet med 1. tertial i fjor.
Kilde: SSB.
*Tallene inkluderer også Utenlands bearbeiding(UB). Les mer om Utenlands bearbeiding her
Osteimport også utenfor kvotene
Illustrasjonen under viser importen for alle oster i tonn fordelt på år fram til 2017. Dette er import både innenfor kvoter, til full toll og importert gjennom ordningen for Utenlandsk bearbeiding(UB) av norsk melk eller ost. Sistnevnte utgjør anslagsvis 2000-2400 tonn årlig. Denne osten importeres, men er laget på norsk råvare eksportert fra Norge og bearbeidet i EU. Dette vil naturligvis ikke «fortrenge» norsk melk.
Når EU-kvoten er på 7200 tonn, betyr dette at en stadig større del blir importert utenfor kvoten til full toll.
Smaksatte drikker har gjort et hopp
Smaksatte drikker som for eksempel iskaffe, sjokolademelk og andre næringsdrikker har gjort et byks i importstatistikken. Dette skyldes en lav toll på 2,12 kr/kg og fotfeste i norske butikkhyller.
Vekst i yoghurtimporten igjen
Etter to år med nedgang, er det nå 3% vekst i totalimporten igjen. Yoghurt med frukt og bær har det største volumet og øker mest. Naturell yoghurt har en liten tilbakegang og smaksatt yoghurt(vanilje etc) er også redusert.