Meny

Elektrisk pumpe gir stor miljøgevinst

Sjåfør Kenneth Eriksen har god tro på det nye systemet. (Foto: Øystein Syrstad)
Sjåfør Kenneth Eriksen har god tro på det nye systemet. (Foto: Øystein Syrstad)

En tredjedel av driftstida på en tankbil brukes til innpumping av melk på gårdene. Ved å ta i bruk elektrisk pumpe reduseres dieselforbruket med cirka 1 million liter i året.

Det betyr at utslippet av CO2 reduseres med i størrelsesorden 3 000 tonn i året. Nå setter TINE i drift den første tankbil med elektrisk melkepumpe. Den skal nå testes ut i ulike deler av landet.

NRK Dagsrevyen viste tirsdag en reportasje om den nye bilen. (Starter 23:43 ut i sendingen)

Får bort unødvendig tomgangskjøring

I dag pumpes melka fra gårdstanken og inn på tankbilen med hydraulikkpumpe koblet til kraftuttaket på forbrenningsmotoren. I denne prosessen går kun en liten del av forbrukt energi til melkepumping, resten går til å holde en stor dieselmotor i gang. Ved å ta i bruk ny teknologi kan mye av tomgangskjøringa fjernes. 

Viktig bidrag til en bærekraftig transport

Det er selskapet Semcon Devotek på Kongsberg som har utviklet TINEs ide om elektriske melkepumper og prosjektet støttes av ENOVA. Etter en omfattende prosess med utvikling, testing og forbedringer er nå første tankbil klar til å settes i drift.
­– TINE har som mål at alle de 250 tankbilene i Norge skal få batteridrevne pumper. Dette  blir dette et viktig bidrag til å nå målet om en bærekraftig transport, sier Vidar Hauan, direktør for TINEs tanktransport.

Batteriene kan lades på to måter; via strømnettet når bilen ikke er i drift, eller under kjøring via bilens dynamo. Det trengs forsvinnende lite energi for å lade batteriene, siden den elektriske motoren i pumpa kun bruker 3 kilowatt.

Elektrisk pumpe tankbil Hauan Eggan
Vidar Hauan og Frode Eggan foran batteripakken som gir strøm til pumpa. (Foto: Øystein Syrstad)

Reduserer støyen

Elektrisk innpumping går nesten helt stille. Det betyr at støyen på gården under henting av melk reduseres betydelig.

– Siden vi henter mye melk på natta, er støyfri pumping av melka både en fordel for folk på gården, emn også en bedring av arbeidsmiljøet for sjåføren, sier Frode Eggan, flåteansvarlig i TINEs tanktransport. 

Kan brukes også i annen tanktransport

I følge SSB er det 712 tankbiler for olje og bensin og 1902 andre tankbiler i Norge. Av disse opererer TINE ca 250 tankbiler.
– Potensialet for tilsvarende løsning utenfor TINE er derfor stort, og vi tror vårt eksempel kan etterfølges av andre og da gi ytterligere reduksjon i klimagassutslippene, understreker Vidar Hauan.

 

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås