Meny

Dyktige TINE-ansatte har redusert melkesvinn med 200 000 liter i året

På bildet: prosessoperatørene Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei
På bildet: prosessoperatørene Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei

De tre siste årene er svinnet i produksjonen på Tunga halvert. Det skyldes ikke minst ildsjelene Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei. I løpet av de siste årene har de to operatørene på golvet avdekket over 300 forbedringspunkter og svinnet er redusert med over seks millioner.

Innen 2018 vil det trolig komme nye svinnforbedringer tilsvarende nesten to millioner.

Adressa skrev denne uken at TINE sitt meieri på Tunga har redusert melkesvinnet med 200 000 liter i året, ved å tømme tanker og rør på en bedre måte. Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei får mye av æren for resultatet.

"De ønsker ikke å fremheve seg selv, men ledelsen ved TINEs meieri på Tunga i Trondheim peker på to ansatte som har mye av æren for at samvirkebedriften har redusert svinnet i produksjonen: Operatørene Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei", skriver Adressa. 

- Selv om mye av produksjonen er automatisert, er vi fortsatt avhengig av at hver enkelt medarbeider tar riktige valg. Det er faktisk en veldig viktig side ved produksjonen vår. Operatørenes valg avgjør resultatene og hvor mye som går bort i svinn, sier produksjonssjef ved Tine på Tunga, Synnøve Nikoline Vannebo til Adressa.

-Vi kan ikke la melk forsvinne i avløpet, når vi kan ta vare på råstoffet og lage mat av det, slår Oddgeir Schei fast.

Viktig å utnytte mulighetene i tekniske løsninger

Det er gjort store investeringer på Tunga de siste årene i nye linjer, teknisk utstyr og instrumentering, men dette holder ikke uten operatører som brenner for saken og har riktig kompetanse. Det er gjort flere tiltak for å forbedre kompetansen til operatørene. Det er Anders Kvernmo Laengen og Oddgeir Schei bevis på. Det er operatørene som avgjør hvordan styringssystemene skal programmeres. Dette er ikke hyllevare. Det er skreddersøm. Dette krever operatører med høy kompetanse.

Det er også snakk om holdninger. Uten bevisste operatører med de rette holdningene går drifta tilsynelatende helt normalt, men svinnet er mye høyere. Det gjelder å utnytte de mulighetene som ligger i de tekniske løsningene.

Stikkordene for de store forbedringene på Tunga er tekniske løsninger, kompetanse og holdninger.

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit oktober

Kr 5,36

Snitt fettprosent kumelk oktober

4,44%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås