Meny

Dette skjer under Oste VM i Bergen

Fredag og lørdag kan du finne mer enn 3000 oster fra hele verden i Bergen. På fredag skal ostene bedømmes av 230 internasjonale ostedommere og kjempe om å bli kåret til verden beste ost. Er du i Bergen i helgen? Ta en titt på programmet

Nå er det ikke lenge igjen til årets store Ostefest i Bergen. TINE er stolt hovedsponsor og deltaker med 18 oster i årets oste-VM. Et mesterskap som organiseres hver år og i sitt 31. år avholdes for første gang i et skandinavisk land. 

I år er det rekordmange oster påmeldt med 3472 oster fra 41 land. Norge stiller med 173 oster. I fjor stilte Norge med rett i underkant av 40 oster, året før var det fire. - Noe har skjedd med stoltheten og troen på at vi lager oster i verdenklasse også her i Norge, sier prosjektleder for TINEs deltagelse, Sophie Gauguin. 

Vi har mye å takke Kraftkar, fra Tingvollost, sin soleklare 1. plass i mesterskapet i 2016. Gunnar Waagen, i Tingvollost, er raskt ute med å påpeke at hadde det ikke vært for den høye kvaliteten på norsk melk og samvirkekulturen, hvor vi hjelper hverandre, ei et langstrakt land med få innbyggere hadde dette ikke blitt noe av. 

Program for ostefesten i Bergen

 Program Ostvm fredag

Hva skal til for å vinne VM i ost?

Alle de 235 dommerne settes sammen i team av 3 personer. Dommerne har bakgrunn som kokker, osteprodusenter, osteselgere eller er spesielt interessert i ost. 

Dommerne ser på ostens utseende, farge, tekstur, konsistens og viktigst av alt smaken. Alle beslutninger skal være enstemmig, det vil si at alle de tre dommerne på bordet må være enige om poengsummen den gitte osten får. Ved uenighet hjelper en egen forhandler fra arrangøren dommerteamet med å komme fram til en felles vurdering. De enkelte ostene er ikke oppdelt i klasser og det blir fordelt alle typer oster på̊ de enkelte dommerbordene.

Hva ser dommerne etter?

  1. Ostens utseende og overflate (maks 5 poeng): Er osten ren, fri for uønsket lukt mm.
  2. Ostens karakter og tekstur (maks 5 poeng): Fuktighet, fett, farge og konsistens mm.
  3. Smak (maks 15 poeng): Balansert, kompleks, god lengde mm.

VM i Ost foregår i tre runder:

  1. Innledede bedømming: Alle de 3472 ostene blir vurdert av 235 dommerne fra 29 land. Her gis det poeng til oster som får Gull (20-25 poeng), sølv (17-19 poeng) eller bronse (14-16 poeng).
  2. Super Gold Finale:  alle ostene som får Gull er det de 66 ostene med høyest poengsum som får Super Gold. Disse blir igjen vurdert av Super juryen som består av 16 toppdommere
  3. Vinneren av VM i Ost: Super Gold Finalen skal kåre den ene osten av de 16 utvalgte som vil stå igjen som vinneren av Oste VM.  

Med andre ord, en komplisert prosess. Men, vi garanterer at de fire dommerne fra TINE har forstått reglene.

 

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit januar

Kr 4,95

Snitt fettprosent kumelk januar

4,34%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås