Meny

Viktig å ikke handle i panikk

–Situasjonen er alvorlig, men det er viktig å ikke handle i panikk. Et klart budskap hvordan fôrkrisa kan håndteres, fra Harald Volden, fag- og systemsjef i TINE og professor ved NMBU. For det finnes løsninger.

Denne uka har Bondebladet et flere siders oppslag med Harald Volden, hvor han gir helt konkrete råd til bøndene hvordan de kan skaffe alternativt fôr når grasavlingene svikter.

Fullt mulig å komme gjennom krisa på en god måte

Volden understreker at det nå er helt avgjørende for den enkelte bonde raskt å komme i gang med å legge planer for hvordan man skal takle den vanskelige situasjonen. Det innebærer å skaffe seg oversikt over innhøstet grovfôr, vurdering av vinterens fôringsstrategi og innkjøp av grovfôr.
Med riktig bruk av egne fôrressurser, økt kraftfôrforbruk og innkjøp av grovfôr, vil det være mulig å komme gjennom fôrkrisen uten å ødelegge produksjonsgrunnlaget for flere år fremover, poengterer Volden.

Halmen blir en viktig ressurs

De som ligger an til mindre enn 50 til 60 prosent egenprodusert grovfôr må belage seg på å kjøpe grovfôr. Anbefalinger fra veterinærforvaltningen er at vi bør unngå import av grovfôr på grunn av økt risiko for smitte av sykdommer.  Å få sanket norsk halm blir derfor sentralt.
Det vil være begrenset hvor mye grassurfôr det vil være mulig å få kjøpt, så derfor vil tilgang og utnyttelsen av halm være helt avgjørende for å komme seg gjennom innefôringssesongen. Det er flere aktuelle metoder for behandling av halmen for å øke fôrverdien. Kornbøndene oppfordres nå til å ta vare på halmen

Den situasjonen vi nå har kommet opp i vil være en test på samholdet og samarbeidsevnen i norsk landbruk. Husdyrbonden må tidlig signalisere behovet for halm og kornprodusenten må være villig til å legge forholdene til rette for at halmen kan høstes. Det oppfordres til å registrere seg på Felleskjøpets hjemmeside for dem som har halm å selge eller ønsker å kjøpe.

Situasjonen snudd på hodet

TINE Rådgiving flere ulike verktøy til hjelp for bønder som trenger å skaffe mer for. Voldens klare oppfordring er derfor å ta kontakt med rådgiver for å få hjelp til vurderingene.

Normalt har TINE fokus på hvordan vi skal produsere grovfôr av en kvalitet som gir høyest mulig fôropptak. Nå er situasjonen snudd helt på holdet. Nå er det snakk om å produsere mest mulig mengde og ha fokus på hvor lite grovfôr kua, kviga, oksen, geita og sauen kan klare seg med uten at det går sterkt ut over produksjon, dyrehelse og produktkvalitet.

Ved å trykke på lenken kan du lese mer hvilke råd Harald Volden gir for å komme seg gjennom fôrkrisa

Se også foredraget av Harald Volden fra møtet i Lyngdal 3. august: Fôring med mindre grovfôr-  se mulighetene i en utfordrende fôrsituasjon.

 

TINE RÅVARES

Nøkkeltall 2020

Snitt melkepris ku og geit mai

Kr 5,07

Snitt fettprosent kumelk mai

4,39%

Våre data i Kukontrollen

Velkommen til verden!

Antall ikke tilgjengelig akkurat nå

kalver

født hittil i denne måneden

Hjelp til våre produsenter

Ring TINE Medlemssenter


51 37 15 00

Våre åpningstider er 08:00 - 15:30

medlem@tine.no

Mer om TINE Medlemssenter

Vil du ha tak i oss?

Vår kontaktinformasjon

TINE Rådgiving og Medlem

E-post: medlem@tine.no
Telefon: 03080 Sentralbord TINE SA

Adresse: Langbakken 20,
1434 Ås Se kart og veibeskrivelse

Post: Postboks 58, 1431 Ås